Hoofdgerecht:
Rendang padang pedis
(sumatraans rundvleesgerecht)
<§t
ingrediënten rendang padang pedis:
- 500 gram magere runderlappen
(sukadelappen)
- 1 liter water
- 1 blok santen
- 1 grote ui
- 5 teentjes knoflook
- 10 rode lomboks
- 2 mespuntjes koenjit poeder
- 1 mespunt laos poeder
- 4 gepofte kemirinoten
- 4 schijfjes gemberwortel
- 1 serehstengel
- 2 blaadjes salam
- 2 blaadjes djeroek poeroet
- 2 mespuntjes zout
Bereidingswijze rendang padang pedis:
Halveer de lomboks, verwijder de zaden en snijd ze in kleine reepjes. Wilt u
het minder scherp? Blancheer dan de lomboks eerst even zonder zaden in
water en spoel ze daarna koud. Oelek de gesnipperde ui, knoflook, lomboks
en gember in een vijzel. Voeg daarbij de koenjit, laos, de gepofte kemirino
ten en het zout toe en wrijf alles samen tot een boemboe.
Los de santen op in een pan met een liter warm water en voeg de boemboe
en de overige specerijen eraan toe. Laat dit even zachtjes koken en doe dan
de in grove dobbelstenen gesneden vlees erbij. De saus moet op een laag
vuur door verdamping indikken tot een smeuïg geheel. Roer enkele malen
goed om wanneer de massa dik begint te worden.
Voor meer informatie
over de opleiding kok
Indonesische keuken:
ROC van Amsterdam
Da Costastraat 60
1053 ZP Amsterdam
T 020 - 579 16 00
Vraag naar:
Theo Moolenaar
(opleidingsmanager)
www.rocva.nl
Het beste van twee werelden: de
kennis van de SIR en het onderwijs
van het ROC van Amsterdam
wijntips:
Bij het visgerecht is de Gewürztraminer een aanrader. Deze witte wijn is
heel toegankelijk en de ietsje pittige lombok kan hem goed hebben.
Bij het vleesgerecht zou de Gewürztraminer ook goed kunnen, maar de
Pinot Noir past er perfect bij. De Pinot Noir is een lichte rode wijn, uit de
Elzas, die goed met pittig eten kan worden gecombineerd.
40
Moesson #1 juli(1).indd 40