Hoofdgerecht: Rendang padang pedis (sumatraans rundvleesgerecht) <§t ingrediënten rendang padang pedis: - 500 gram magere runderlappen (sukadelappen) - 1 liter water - 1 blok santen - 1 grote ui - 5 teentjes knoflook - 10 rode lomboks - 2 mespuntjes koenjit poeder - 1 mespunt laos poeder - 4 gepofte kemirinoten - 4 schijfjes gemberwortel - 1 serehstengel - 2 blaadjes salam - 2 blaadjes djeroek poeroet - 2 mespuntjes zout Bereidingswijze rendang padang pedis: Halveer de lomboks, verwijder de zaden en snijd ze in kleine reepjes. Wilt u het minder scherp? Blancheer dan de lomboks eerst even zonder zaden in water en spoel ze daarna koud. Oelek de gesnipperde ui, knoflook, lomboks en gember in een vijzel. Voeg daarbij de koenjit, laos, de gepofte kemirino ten en het zout toe en wrijf alles samen tot een boemboe. Los de santen op in een pan met een liter warm water en voeg de boemboe en de overige specerijen eraan toe. Laat dit even zachtjes koken en doe dan de in grove dobbelstenen gesneden vlees erbij. De saus moet op een laag vuur door verdamping indikken tot een smeuïg geheel. Roer enkele malen goed om wanneer de massa dik begint te worden. Voor meer informatie over de opleiding kok Indonesische keuken: ROC van Amsterdam Da Costastraat 60 1053 ZP Amsterdam T 020 - 579 16 00 Vraag naar: Theo Moolenaar (opleidingsmanager) www.rocva.nl Het beste van twee werelden: de kennis van de SIR en het onderwijs van het ROC van Amsterdam wijntips: Bij het visgerecht is de Gewürztraminer een aanrader. Deze witte wijn is heel toegankelijk en de ietsje pittige lombok kan hem goed hebben. Bij het vleesgerecht zou de Gewürztraminer ook goed kunnen, maar de Pinot Noir past er perfect bij. De Pinot Noir is een lichte rode wijn, uit de Elzas, die goed met pittig eten kan worden gecombineerd. 40 Moesson #1 juli(1).indd 40

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2008 | | pagina 40