Olphen dische ucijzen Patrick van Olphen is de eigenaar van Van Olphen Indische Saucijzen Een bedrijf dat van vader op zoon gaat. En niet geheel zonder succes. DOOR MANDY MENSINGH FOTOGRAFIE Serge LIGTENBERG generatie. Ook onze Indische saucijzen zie ik graag in de familie blijven', zegt Patrick trots. En nu... Patrick is van beroep sportdocent, maar besteedt twee dagen per week aan het produ ceren van de Indische saucijzen. Het recept is in de loop der jaren nooit veranderd en zal ook niet veranderen. Patrick: 'De mensen zijn onze saucijzen gewend, die moet je dan ook niet veranderen. Het is zo'n uniek product. Men heeft geprobeerd onze Indische saucijzen na te maken, maar de smaak is heel traditioneel en herkenbaar. Sommige klanten vertelden ons dat als je twee Indische saucijzen naast elkaar legt, zij direct herkennen welke de Van Olphen Indische Saucijs is.' Patrick: 'Ik wil nu wel een nieuwe weg inslaan. We hebben een aantal jaren terug wel eens op de Pasar Malam Besar gestaan. Ik wil niet al leen op meer pasars staan, maar ook bij bijeen komsten, koempoelans, van Indische mensen langsgaan. Ik zou graag willen dat iedereen in Nederland kennis maakt met de Indische saucijs, vooral de Indische gemeenschap. Dat is het doel dat ik voor ogen heb en houd.' - ADVERTORIAL - Hoe het begon 50 jaar geleden kwam een Indische dame in de Haagse slagerij van een Hollandse man: Henk van Olphen, de opa van Patrick. De Indi sche dame had een recept en Henk kreeg de opdracht met zijn slagerskwaliteiten hier iets mee te maken. Zo ontwikkelden zij samen een product, dat na een halve eeuw nog steeds over toonbanken raast: de Indische saucijs. De saucijzen werden geproduceerd in de slagerij en vervolgens bij toko's aangeleverd. Steeds meer mensen kwamen in contact met de Indi sche saucijs en Van Olphen Indische Saucijzen kreeg zo zijn vaste klanten. Begin jaren '70 nam Patricks vader, Han van Olphen, de worst makerij over en daarbij ook de productie van de Indische saucijzen. De lekkernij werd steeds geliefder; niet alleen in het westen van Neder land, maar ook in Limburg en in plaatsen als Arnhem en Zwolle. 'Op een gegeven moment kwamen er zelfs mensen bij ons thuis aan de deur om een paar kilo voor de hele familie te halen', vertelt Patrick. Adat Ondanks het toenemende aantal buikjes dat gevuld wilde worden, deed zijn vader alles nog steeds alleen. Zelfs na zijn pensioen is hij met alle plezier door blijven gaan, in een ruim te van een andere slager. Patrick: 'Mijn vader vond het belangrijk dat Van Olphen Indische Saucijzen in stand werd gehouden, maar toen hij ziek werd, kreeg hij steeds minder zin om de saucijzen te bereiden.' Onlangs is Patricks vader overleden. 'Het was al de bedoeling dat ik het over zou nemen, maar in die vervelende situatie zag ik het helemaal als mijn plicht. Je moet zoiets moois als dit product niet weg laten vloeien. Eten is binnen de Indische cultuur toch wel één van de belangrijkste en herkenbaarste aspecten, en een traditie die vaak wordt doorgegeven aan de volgende Van Olphen Indische Saucijzen, Regentesselaan 97 in Den Haag. Telefoon: 06 - 514 353 92 of www.indischesaucijzen.nl september 2008 11 Moesson #3 September.indd 11 27-08-2008 14:46:01

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2008 | | pagina 11