Olphen
dische
ucijzen
Patrick van Olphen is de eigenaar
van Van Olphen Indische Saucijzen
Een bedrijf dat van vader op zoon
gaat. En niet geheel zonder succes.
DOOR MANDY MENSINGH
FOTOGRAFIE Serge LIGTENBERG
generatie. Ook onze Indische saucijzen zie ik
graag in de familie blijven', zegt Patrick trots.
En nu...
Patrick is van beroep sportdocent, maar
besteedt twee dagen per week aan het produ
ceren van de Indische saucijzen. Het recept is
in de loop der jaren nooit veranderd en zal ook
niet veranderen. Patrick: 'De mensen zijn onze
saucijzen gewend, die moet je dan ook niet
veranderen. Het is zo'n uniek product. Men
heeft geprobeerd onze Indische saucijzen na
te maken, maar de smaak is heel traditioneel
en herkenbaar. Sommige klanten vertelden
ons dat als je twee Indische saucijzen naast
elkaar legt, zij direct herkennen welke de Van
Olphen Indische Saucijs is.'
Patrick: 'Ik wil nu wel een nieuwe weg inslaan.
We hebben een aantal jaren terug wel eens op
de Pasar Malam Besar gestaan. Ik wil niet al
leen op meer pasars staan, maar ook bij bijeen
komsten, koempoelans, van Indische mensen
langsgaan. Ik zou graag willen dat iedereen
in Nederland kennis maakt met de Indische
saucijs, vooral de Indische gemeenschap. Dat is
het doel dat ik voor ogen heb en houd.'
- ADVERTORIAL -
Hoe het begon
50 jaar geleden kwam een Indische dame in
de Haagse slagerij van een Hollandse man:
Henk van Olphen, de opa van Patrick. De Indi
sche dame had een recept en Henk kreeg de
opdracht met zijn slagerskwaliteiten hier iets
mee te maken. Zo ontwikkelden zij samen een
product, dat na een halve eeuw nog steeds
over toonbanken raast: de Indische saucijs. De
saucijzen werden geproduceerd in de slagerij
en vervolgens bij toko's aangeleverd. Steeds
meer mensen kwamen in contact met de Indi
sche saucijs en Van Olphen Indische Saucijzen
kreeg zo zijn vaste klanten. Begin jaren '70
nam Patricks vader, Han van Olphen, de worst
makerij over en daarbij ook de productie van
de Indische saucijzen. De lekkernij werd steeds
geliefder; niet alleen in het westen van Neder
land, maar ook in Limburg en in plaatsen als
Arnhem en Zwolle. 'Op een gegeven moment
kwamen er zelfs mensen bij ons thuis aan de
deur om een paar kilo voor de hele familie te
halen', vertelt Patrick.
Adat
Ondanks het toenemende aantal buikjes dat
gevuld wilde worden, deed zijn vader alles
nog steeds alleen. Zelfs na zijn pensioen is hij
met alle plezier door blijven gaan, in een ruim
te van een andere slager. Patrick: 'Mijn vader
vond het belangrijk dat Van Olphen Indische
Saucijzen in stand werd gehouden, maar toen
hij ziek werd, kreeg hij steeds minder zin om
de saucijzen te bereiden.' Onlangs is Patricks
vader overleden. 'Het was al de bedoeling dat
ik het over zou nemen, maar in die vervelende
situatie zag ik het helemaal als mijn plicht.
Je moet zoiets moois als dit product niet
weg laten vloeien. Eten is binnen de Indische
cultuur toch wel één van de belangrijkste en
herkenbaarste aspecten, en een traditie die
vaak wordt doorgegeven aan de volgende
Van Olphen Indische Saucijzen, Regentesselaan 97 in Den Haag. Telefoon: 06 - 514 353 92 of www.indischesaucijzen.nl
september 2008 11
Moesson #3 September.indd 11
27-08-2008 14:46:01