Daging rendang
Hoofdgerecht:
(gestoofd rundvlees)
Wijntje?
38 Moesson
Ingrediënten: 500 gram mager rundvlees, 3 eetlepels slaolie, 3 grote
fijngemalen uien, 5 teentjes knoflook, verse gember naar smaak,
sambal badjak naar smaak 1 eetlepel fijngesneden kemiri, 1 flinke
eetlepel ketoembar, 1 theelepel komijnzaad, 1 flinke eetlepel koenjit,
1 theelepel tamarinde (alleen het vocht), goela djawa naar smaak,
1 kopje fijn gemalen kokos, 2 stuks citroenblad 2 stuks laurier, 1
eetlepel laos, 1 theelepel kaneel, zout naar smaak, 1 eetlepel paprika, 1
blikje kokosmelk
Bereidingswijze: Snijd het rundvlees in dunne plakjes. Was de plak
jes en kook ze in een beetje water. Doe wat slaolie in de pan, bak de
uien en voeg alle ingrediënten zoals boven aangegeven toe, behalve
de kokosmelk. Blijf roeren en doe er soms wat water bij. Doe de saus
bij het vlees en roer goed. laat het vlees circa 45 minuten garen. Voeg
tot slot het blikje kokosmelk toe.
Variatietip: In Sumatra doet men er stukjes aardappel en
bruine bonen bij
Bij de amuse smaakt
een droge witte wijn goed.
Een rode Chileense wijn past
perfect bij de vleesgerechten
in het bijzonder de rendang.
De wijn is stevig en behoudt
zijn volle smaak bij het
gekruide vlees.
Moesson #5 November.indd 38
29-10-2008 11:52:13