Spandershoeve... een 'Indonesische oase in het Spanderswoud' Spandershoeve Hoofdgerecht: (kruidige kabeljauw) Tip! Bak de vis medium, zodat hij van binnen nog glimmend is, anders kleurt de vis grijs en is hij niet op zijn lekkerst. Met als 'gouden kleinkind' restaurant Tjoe Tjoe Mas, kan restaurant Spandershoeve worden gezien als de oermoeder. Spandershoeve is opgericht in 1972 door Anita Boerenkamp-Brouwer en haar Hollandse man Bob Boerenkamp. Begonnen als een 'praatplek' waar Indische hapjes werden bereid, is Spandershoeve uit gegroeid tot een gerespecteerd Indonesisch restau rant. Hoewel Spandershoeve waarde hecht aan au thenticiteit, schroomt het niet innovatief te zijn. Zoon Guido Boerenkamp: 'De receptuur is van mijn moeder. Zij kookt zelf niet meer, maar is wel smaakbepalend. Samen bedenken we nieuwe creaties.' Richard Leow, Tanté Ida Subardi, Peter de Ha Spandershoeve Bussumergrintweg 46 1217 BS Hilversum T 035 - 621 11 30 www.spandershoeve.nl Ingrediënten: 1 kilogram kabeljauwfilet, in flinke stukken gesneden, 1 grote fijn gesneden ui, 4 teentjes knoflook, 6 rode Spaanse pepers, in stukjes gesneden en in water geweekt, 1 1/2 theelepel trassi, 1 1/2 theele pel laos, 1 theelepel verse kentjoer, 1 theelepel temoe koentji, 5 kemirinoten, 6 eetlepels arachideolie, 2 salam blaadjes, 1/4 blok santen, opgelost in 3 deciliter water, 1 eetlepel tamarindewater Bereidingswijze: Wrijf in een vijzel de ui, knoflook, Spaanse pepers, trassi, laos, kentjoer, temoe koentji en kemirinoten fijn. Verhit de arachideolie in een pan en fruit hierin het fijngewreven mengsel. Schep het meng sel voortdurend om met de salam blaadjes tot de geur vrijkomt. Roer er vervolgens de opgeloste santen en de tamarinde doorheen. Voeg de stukken kabeljauw toe en breng het geheel aan de kook. Temper dan de hittebron, leg het deksel op de pan en laat het geheel zachtjes koken tot de olie zich uit de santen afscheidt. Verwijder tot slot de salam blaadjes. Serveer met witte rijst. januari 2009 39 Moesson #7 Januari.indd 39 17-12-2008 17:21:29

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2009 | | pagina 39