Spandershoeve...
een 'Indonesische oase
in het Spanderswoud'
Spandershoeve
Hoofdgerecht:
(kruidige kabeljauw)
Tip! Bak de vis medium, zodat hij
van binnen nog glimmend is, anders
kleurt de vis grijs en is hij niet op
zijn lekkerst.
Met als 'gouden kleinkind' restaurant Tjoe Tjoe Mas,
kan restaurant Spandershoeve worden gezien als de
oermoeder. Spandershoeve is opgericht in 1972 door
Anita Boerenkamp-Brouwer en haar Hollandse man
Bob Boerenkamp. Begonnen als een 'praatplek' waar
Indische hapjes werden bereid, is Spandershoeve uit
gegroeid tot een gerespecteerd Indonesisch restau
rant. Hoewel Spandershoeve waarde hecht aan au
thenticiteit, schroomt het niet innovatief te zijn. Zoon
Guido Boerenkamp: 'De receptuur is van mijn moeder.
Zij kookt zelf niet meer, maar is wel smaakbepalend.
Samen bedenken we nieuwe creaties.'
Richard Leow, Tanté Ida Subardi, Peter de Ha
Spandershoeve
Bussumergrintweg 46
1217 BS Hilversum
T 035 - 621 11 30
www.spandershoeve.nl
Ingrediënten: 1 kilogram kabeljauwfilet, in flinke
stukken gesneden, 1 grote fijn gesneden ui, 4 teentjes
knoflook, 6 rode Spaanse pepers, in stukjes gesneden
en in water geweekt, 1 1/2 theelepel trassi, 1 1/2 theele
pel laos, 1 theelepel verse kentjoer, 1 theelepel temoe
koentji, 5 kemirinoten, 6 eetlepels arachideolie, 2 salam
blaadjes, 1/4 blok santen, opgelost in 3 deciliter water, 1
eetlepel tamarindewater
Bereidingswijze: Wrijf in een vijzel de ui, knoflook,
Spaanse pepers, trassi, laos, kentjoer, temoe koentji en
kemirinoten fijn. Verhit de arachideolie in een pan en
fruit hierin het fijngewreven mengsel. Schep het meng
sel voortdurend om met de salam blaadjes tot de geur
vrijkomt. Roer er vervolgens de opgeloste santen en de
tamarinde doorheen. Voeg de stukken kabeljauw toe
en breng het geheel aan de kook.
Temper dan de hittebron, leg het deksel op de pan en
laat het geheel zachtjes koken tot de olie zich uit de
santen afscheidt. Verwijder tot slot de salam blaadjes.
Serveer met witte rijst.
januari 2009 39
Moesson #7 Januari.indd 39
17-12-2008 17:21:29