empah
R
Wijntje?
Bijgerecht:
(gefrituurde gehaktballetjes)
Bijgerecht:
(groenten in geraspte kokos)
Wijn gemaakt van de
viognier druif, vanwege de
kruidigheid in de saus. Deze
druif biedt het nodige
tegenspel.
40 Moesson
Moesson #7 Januari.indd 40
Ingrediënten: 500 gram groene kool, 250 gram sperziebonen,
100 gram taugé, 150 gram geraspte kokos, 1 fijn gesneden ui, 3
uitgeperste teentjes knoflook, 2 fijn gehakte grote rode lomboks,
1/4 theelepel trassi, 1/2 theelepel kentjoer, 1/2 theelepel laos, 2
theelepels goela djawa, 1 eetlepel citroensap, zout
Bereidingswijze: Meng in een kom de geraspte kokos, ui, knof
look, lomboks, trassi, kentjoer, laos, goela djawa, het citroensap
en wat zout. Maak de groene kool en sperziebonen schoon. Snijd
de kool in smalle reepjes en de bonen in stukjes. Stoom de groen
ten afzonderlijk boven een pan kokend water halfgaar. Zowel de
kool als de bonen gedurende 10 minuten en de taugé gedurende
1 minuut. Schep de groenten vervolgens door het kokosmengsel.
Stoom dan het geheel nog circa 5 minuten boven kokend
water.
Ingrediënten: 4 grote Spaanse pepers, 2 fijn gesneden uien, 1 thee
lepel tamarinde, een duim gember, geschild en geraspt, 2 djeroek
poeroet blaadjes, 1 salam blad, 100 gram geraspte kokos, 1 losgeklop
te ei, 1 theelepel sereh, zout, zwarte peper uit de molen, 250 gram
rundergehakt, olie om in te frituren
Bereidingswijze: Wrijf in een kom de uien, de tamarinde, de
gember, de djeroek poeroet en de salam fijn. Voeg 2 eetlepels koud
water, de kokos, het ei, de sereh en wat zout en peper toe. Doe er
het gehakt bij en kneed het mengsel goed door elkaar. Vorm van het
mengsel balletjes ter grootte van walnoten. Vul de Spaanse pepers
met dit mengsel. Verhit de frituurolie tot 190 graden en bak de
gevulde pepers in circa 5 minuten bruin en gaar. Laat ze uitlekken
op keukenpapier.