Bijzonder tafelzilver bij The Raffles HOOFDGERECHT: Gulai Kambing (gestoofd lams- of geitenvlees) INGREDIËNTEN: RESTAURANT THE RAFFLES Javastraat 63, 2585 AG Den Haag tel. 070 - 345 8587 www.restaurantraffles.com ook de rode Cötes du Rhone Villages. Moesson #8 Februari.indd 38 800 gram geiten- of lamsvlees 4 stuks laos 4 stuks sereh 4 blaadjes djeroek poeroet 2 stuks gember 8 stuks koenjit 2 stuks kaneel 4 kruidnagelen 8 stuks gardamon 4 djeroek nipis (kleine limoentjes) 1 eetlepel trassi 1 eetlepel sambal 4 eetlepels kokosmelk olie suiker en zout water of bouillon BEREIDINGSWIJZE: Maal de laos, sereh, gember, koenjit, djeroek poeroet met water en olie fijn om het wat massa te geven. Bak de trassi en sambal aan, voeg dan de kruidenpasta toe en bak dan het gesneden lamsvlees of geitenvlees mee. Voeg water of bouillon toe (hoeveel heid afhankelijk van hoe dik u het wilt), en de kaneel, kruidnagelen, djeroek nipis en garda mon. Doe tot slot de kokosmelk, en suiker en zout naar smaak erbij. Eigenaar Frank Deuning van The Raffles besteedt aandacht aan ieder detail. Zijn Djokja tafelzilver doet verloren tijden herleven. Frank is teruggegaan naar het zilverstadje Kota Gedeh waar hij het Djokja tafelzilver vond, voornamelijk van zilversmederij Moeljodi- hardjo - in het bestek aangegeven met de initialen MD. Moeljodihardjo bestaat sinds 1936, en nu nog wordt er zilver gemaakt in deze werkplaats. Frank: 'De winkel ziet er nog net zo uit als zestig jaar geleden en het tafelzilver wordt ook nog op dezelfde manier gemaakt. Het is duidelijk handwerk: elk exemplaar is uniek.' Messen worden nauwelijks gebruikt in Indonesië, maar Moeljodihardjo maakt ze speciaal voor The Raffles. Djokja zilver heeft een laag zilvergehalte, wordt gekenmerkt door karakteristieke motieven en een contrast, dat is ontstaan door het zwarten van het zilver. The Raffles heeft een zogenoemd 'ananasmotief'. Frank: 'Wij hebben bestek met abstracte motieven. Het zilvergehalte is 800/000, niet hoger want anders wordt het zilver te zacht en slijt het. Ik heb zelf ook nog bestek uit de jaren dertig van grootouders van mijn moeders kant. Dat bestek is anders; het bevat minder motief en je ziet ook dat het zilver donkerder is.'

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2009 | | pagina 38