'1n die beginperiode was er
vrijwel niets te krijgen aan In
dische ingrediënten. ik gebruikte
in plaats van rijst, parekgort.
Bami was er niet, die maakte ik
zelfvan water en
portret
vader ving ons op, zij woonde in Hoorn. Daar
was het meteen "pinda pinda". En "dub
bele bonnenvreters". Toen wij in Nederland
aankwamen, werd er nog gewerkt met een
bonnensysteem. Wij kregen dubbele bonnen,
omdat mijn vader en mijn broer moesten
herstellen van de oorlog. En ook al moesten
we die bonnen delen met het gezin van
mijn tante, het werd door de Nederlanders
niet bepaald gewaardeerd. Mijn vader ging
werken als klerk zonder vooruitzichten zoals
dat heette. Hij verdiende heel weinig. Niet
lang daarna werd bij mijn moeder tubercu
lose geconstateerd. Ze moest het sanatorium
in, waarna ik als oudste dochter voor vier
broers en mijn vader moest zorgen. Gelukkig
kon ik aardig koken. Als klein kind al zat ik
vaak bij de kokkie en dan vroeg ik haar: leer
mij dit maken, leer mij dat maken. Dan kreeg
ik een pannetje en dan gaf ze me aanwijzin
gen: nu moet je dit erin doen, en nu dat. In
Nederland kookte ik zo goed als ik kon. In die
beginperiode was er vrijwel niets te krijgen
aan Indische ingrediënten. Ik gebruikte in
plaats van rijst, parelgort. Bami was er niet,
die maakte ik zelf van water en bloem. Dat
rolde ik uit en dan sneed ik er met de hand
sliertjes van. Vreselijk veel werk was dat, ik
moet er nu niet meer aan denken. Het was
een zware tijd. Op een gegeven moment
kon ik het op school niet meer bolwerken en
bezocht ik alleen nog in de avond de han
delsschool. Goed beschouwd heb ik eigenlijk
SPANDERSHOEVE
Bussumergrintweg 46
1217 BS Hilversum
t. 035 - 621 11 30
www.spandershoeve.nl
44 Moesson
Moesson #8 Februari.indd 44
27-01-2009 13:24:29