culinair O
Laos is het favoriete ingrediënt van Afai Wong, chefkok en eigenaar van Rasa Senang in
Oisterwijk. Na een bezoek aan Yogyakarta ontwikkelde hij zijn specialiteit ajam Djokja:
'Ik heb nog nooit zulke verse laos gegeten als daar'. En voor de visliefhebbers deze maand
het bijzondere recept van ikan mentega: zeebaars met ketjap-botersaus.
Een ode aan laos
bij Rasa Senang
DOOR MANDY MENSINGH
FOTOGRAFIE EN Styling Serge LIGTENBERG
Iedere maand wordt de culinaire rubriek van Moesson verzorgd door een SIR-restaurant. De SIR (Selected Indonesian Restau
rants) bestaat sinds 1990 en verenigt 12 bijzondere restaurants. De aangesloten restaurants hebben ieder een eigen karakter
SIR maar allen dragen uit dat de Indonesische keuken een vooraanstaande keuken is waar we trots op mogen zijn.
Laos is de wortel van de Alpinia
Galangaplant, die verwant is aan de
gemberplant. Hij heeft een scherpe,
prikkelende smaak, maar is frisser
en milder dan gember. De wortel
heeft een prettig aroma en ruikt naar
citrus. Hij wordt vers, gedroogd of
in poedervorm gebruikt. Je kunt de
wortel eerst schillen en dan raspen,
of in schijfjes snijden. Vroeger werd
laos in Azië gezien als een pepmiddel
en een afrodisiacum: het zou de ge
slachtsdrift stimuleren. Maar ook bij
ontstekingen en huiduitslag wordt
het kruid gebruikt, zowel inwendig
als uitwendig. Het sap van de laos
werkt namelijk ontsmettend. Ge
noeg redenen om dit speciale kruid
vaak in de keuken te gebruiken!
februari 2009 37
Moesson #9 Maart.indd 37
24-02-2009 14:28:37