culinair O Laos is het favoriete ingrediënt van Afai Wong, chefkok en eigenaar van Rasa Senang in Oisterwijk. Na een bezoek aan Yogyakarta ontwikkelde hij zijn specialiteit ajam Djokja: 'Ik heb nog nooit zulke verse laos gegeten als daar'. En voor de visliefhebbers deze maand het bijzondere recept van ikan mentega: zeebaars met ketjap-botersaus. Een ode aan laos bij Rasa Senang DOOR MANDY MENSINGH FOTOGRAFIE EN Styling Serge LIGTENBERG Iedere maand wordt de culinaire rubriek van Moesson verzorgd door een SIR-restaurant. De SIR (Selected Indonesian Restau rants) bestaat sinds 1990 en verenigt 12 bijzondere restaurants. De aangesloten restaurants hebben ieder een eigen karakter SIR maar allen dragen uit dat de Indonesische keuken een vooraanstaande keuken is waar we trots op mogen zijn. Laos is de wortel van de Alpinia Galangaplant, die verwant is aan de gemberplant. Hij heeft een scherpe, prikkelende smaak, maar is frisser en milder dan gember. De wortel heeft een prettig aroma en ruikt naar citrus. Hij wordt vers, gedroogd of in poedervorm gebruikt. Je kunt de wortel eerst schillen en dan raspen, of in schijfjes snijden. Vroeger werd laos in Azië gezien als een pepmiddel en een afrodisiacum: het zou de ge slachtsdrift stimuleren. Maar ook bij ontstekingen en huiduitslag wordt het kruid gebruikt, zowel inwendig als uitwendig. Het sap van de laos werkt namelijk ontsmettend. Ge noeg redenen om dit speciale kruid vaak in de keuken te gebruiken! februari 2009 37 Moesson #9 Maart.indd 37 24-02-2009 14:28:37

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2009 | | pagina 37