Onvergetelijk
Ajam Djokja (kip met koenjitsaus)
'Gado gado en
rijst smaken heerlijk
bij de ajam Djokja'
Ingrediënten:
HOOFDGERECHT:
eroverheen en zet het
inuten in de oven.
een opgevouwen
38 Moesson
TIP! Serveer de kip op
lotusblad
600 gram kippendijen
zout en peper naar smaak
2 theelepels suiker
3 eetlepels plantaardige olie
1 grote rode ui
1 rode peper
2 a 3 gram laos
eetlepel suiker
1 theelepel koenjitpoeder
half kopje kippenbouillon
BEREIDINGSWIJZE:
Snijd de kippendijen in kleine blokjes (één dij
in ongeveer 4 blokken). Marineer de kip met
zout en peper naar smaak en voeg de thee
lepels suiker toe. Laat de marinade dan min
stens drie uur intrekken. Verwarm de oven
voor op 160 graden. Snijd de rode ui en rode
peper fijn en de laos in dunne sliertjes, en
bak deze ingrediënten in een hete pan met
olie. Bak vervolgens de kipblokjes halfgaar
in de pan en roer de blokjes door de rode ui,
peper en laos. Doe dan 1 eetlepel suiker erbij
en laat het karameliseren. Voeg op het laat
ste moment de theelepel koenjitpoeder toe
voor een mooie kleur, geur en smaak. Laat dit
alles slechts een paar minuutjes bakken. Niet
te lang, anders verdampen de kruiden. Voeg
de kippenbouillon toe en laat even bakken.
Doe tot slot het gerecht in een ovenschaal
met aluminiumfolie
gedurende 10 a 15 minuten
RASA SENANG
Gemullehoekenweg 127
5062 CC Oisterwijk
T 013 - 528 60 86
www.rasasenang.nl
Tijdens een verblijf in Indonesië kwam eigenaar Afai Wong van Rasa Senang in aanra
king met allerlei verschillende soorten planten, kruiden en ingrediënten. Ze lieten een
onvergetelijke, zintuiglijke indruk achter. Afai: 'Op straat in Yogyakarta zag ik lange rijen
van zo'n honderd mensen bij een restaurantje staan dat kip verkocht. Ik dacht: Dat moet
ik ook proeven. Ik heb nog nooit zulke lekkere kip gegeten als daar! Een stroopachtige
smaak met de jongste, verste laos die je je kunt voorstellen. Dat rook je van een afstand.'
Afai zag in Indonesië de laos voor zijn neus groeien: 'Indonesië is zo rijk met zijn kruiden.'
Het zintuiglijke culinaire avontuur in Yogyakarta inspireerde hem voor de receptuur van
zijn ajam Djokja.
Moesson #9 Maart.indd 38 24-02-2009 14:28:50