Laksa
HOOFDGERECHT:
(kruidige kippensoep met gamba's)
INGREDIËNTEN:
4 flinke kippendijen of
1 1/2 pond kippenvleugels
1 1/2 liter water
3 kruidnagels
3 schijfjes gember
3 schijfjes laos
1 sereh in stukken gehakt en geplet
3 salamblaadjes
3 citroenblaadjes
1 a 2 theelepels trassi bakar
1 eetlepel goela djawa
zout en peper naar smaak
zoete en zoute ketjap naar smaak
GARNERING PER BORD:
handje soe-oen
kokosmelk naar smaak
half ei
2 a 3 rauwe gamba's
handjevol selderij
wat snippers fijngesneden bosuitjes
handje taugé
DE LACHENDE JAVAAN
Frankenstraat 27
2011 HT Haarlem
T 023 - 532 87 92
Soepinem Buitendijk leerde de kookkunsten van haar tante toen zij als jonge Indonesische
vrouw in de kantine van haar familie werkte. Haar familie beheerde de kantine en wasserette
van het Knil. Daar leerde ze de jonge Indische Knil-militair Albert Helling kennen. Samen ver
trokken zij in 1957 op jonge leeftijd met hun vier zoons en dochter naar Nederland, waar nog
drie dochters werden geboren. Soepinem werkte als kok in een Indonesisch restaurant in Alk
maar. Christina: 'Zes dagen reisde ze op en neer van Haarlem naar Alkmaar.' Frans: 'Totdat Johan,
Hendrik en ik in 1985 De Lachende Javaan opzetten.' Alle kinderen zijn betrokken bij het restau
rant. Christina: 'Mijn moeder stond graag in de keuken. Ze was een lieve, behulpzame vrouw die
haar kinderen, familie en kennissen altijd met liefde te eten gaf.' Frans: 'Ze maakte vaak laksa en
sambal tomat voor ons. Allebei eenvoudige gerechten, maar o zo lekker!'
Moesson #10 April.indd 38
BEREIDINGSWIJZE SOEP:
Kook de kippendijen in zijn geheel met
de kruidnagels in water op. Zet het
vuur na het koken meteen zachter. Doe
dan de gember, laos, sereh, salam- en
citroenblaadjes erbij en laat een half
uur sudderen tot de kip gaar is. Maak
dan de boemboe. Als de boemboe klaar
is, doe deze dan in de bouillon en haal
de kip er voorzichtig uit. Let op: haal de
kip pas van het bot vlak voor het serve
ren. Laat de bouillon nog zeker een half
uur pruttelen en breng hem op smaak
met trassi bakar, zout, peper, goela
djawa, zoete en zoute ketjap. Laat vlak
voor het uitserveren de gamba's garen
in de bouillon. Doe tot slot de garne
ring op het bord erbij.
24-03-2009 16:01:18