Pitik bakar en saté lilit
van Dewi Sri
Ur^ :--jdP v?
i - V
culinair O
Restaurant Dewi Sri vindt hem heerlijk: de kemirinoot.
Speciaal voor Moessons kookliefhebbers twee recepten
met de romige noten. De malse pitik bakar van Bretonse
piepkuikens, en saté lilit, een saté van gekruid gehakt.
-
V- Va-- -k
Saté lilit
(saté van gekruid gehakt)
DOOR MANDY MENSINGH
FOTOGRAFIE EN STYLINC SERGE LIGTENBeRC
s
-Y. jk
t. t
- 'IP
i
n -v* v •n >■;»- c.x
It' ii A' v."
p - ;i
INGREDIËNTEN:
500 gram (half om half) gehakt
1 theelepel zout
1/4 theelepel witte peper
2/3 kopje droog geraspte kokos
3 fijngehakte rawits
2 eetlepels fijngehakte palmsuiker
2 fijngehakte limoenblaadjes
INGREDIËNTEN KRUIDENPASTA:
1 eetlepel koenjit
2 lomboks
2 teentjes knoflook
2 sjalotjes
2 centimeter gember
30 gram kemirinoten
1 eetlepel ketoembar
1/2 eetlepel gebakken trassi
BEREIDINGSWIJZE:
Stamp de kemirinoten en maal de
gember en knoflook. Hak de lomboks
en sjalotjes fijn. Doe wat plantaardige
olie in een wadjan en roerbak hier de
ingrediënten voor de kruidenpasta
in, tot de pasta smeuïg is (ongeveer
gedurende 5 minuten). Laat dit geheel
dan in een bakje afkoelen. Doe de
afgekoelde kruidenpasta in een
blender samen met het rauwe gehakt,
de fijngehakte rawit, palmsuiker en
limoenblaadjes, en de geraspte kokos.
Blender dit tot een homogene massa.
Vorm het gekruide gehakt aan een
serehstengel of een bamboestokje, en
grill op een barbecue of grillpan.
Iedere maand wordt de culinaire rubriek van Moesson verzorgd door een SIR-restaurant. De SIR (Selected Indonesian Restaurants)
bestaat sinds 1990 en verenigt 11 bijzondere restaurants. De aangesloten restaurants hebben ieder een eigen karakter, maar allen
SIR dragen uit dat de Indonesische keuken een vooraanstaande keuken is waar we trots op mogen zijn.
mei 2009 43
Moesson #11 Mei.indd 43
21-04-09 17