Een hulde aan kemirinoten
Pitik bakar
3 eetlepels olie
3 eetlepels koenjit
Restaurant Dewi Sri is dol op de
kemirinoot; een ingrediënt dat niet
ontbreken mag in de Indonesische
keuken. Chefkok Tara Tarinih: 'Kemiri
noten hebben een bijzondere, romige
smaak. Op Java vormen ze in veel ge
rechten het hoofdbestanddeel.' Zo ook
in deze twee gerechten. De saté lilit is
lekker gekruid en pittig. De pitik bakar
is geïnspireerd op een kipgerecht uit
Indonesië, de ajam kampoeng. Eige
naar Stephen Loe: 'Ajam kampoeng is
een magere, malse, smaakvolle kip.
In Indonesië is het een echt lekkernij.
Met onze pitik bakar proberen wij die
kenmerkende smaak te evenaren door
Bretonse piepkuikens te gebruiken.
Deze zijn klein, exclusief en super
mals. Het recept daarentegen komt
uit een klein dorpje in Indonesië.'
Dewi Sri heeft naast zijn vestiging
aan de Westerkade in Rotterdam (zie
Moesson van oktober 2008) nog een
andere vestiging in Hilligersberg.
Deze is afgelopen zomer helemaal
vernieuwd. Stephen: 'Ik wilde hier een
hedendaagse, informele sfeer creëren.
Er komen veel jonge mensen, stelletjes
Moesson #11 Mei.indd 44 -fffiï 21-04-09 17:09
(geroosterde kip)
INGREDIËNTEN:
2 piepkuikens (250 gram per stuk)
80 gram gestampte kemirinoten
30 centiliter kokosmelk
1 gemalen ui
2 centimeter gember
3 teentjes knoflook
2 centimeter laos
4 blaadjes salam
2 theelepels zout
1 theelepel witte peper
BEREIDINGSWIJZE:
Vouw de kippetjes open en doe ze met
de olie in een pan. Stamp de kemirino
ten en maal de gember en de knoflook.
Voeg deze dan samen met de overige
ingrediënten toe aan de kip en kook
dit langzaam gaar. Laat het gedurende
2 uur op een klein vuur sudderen en
daarna afkoelen. Warm de kip op de
grill op.
44 Moesson