Kemirinoot
'Door de kip op een houts
koolgrill op te warmen, krijg
je echt een barbecuesmaak.
Lekker weer? Je kunt ze
natuurlijk ook op de bar
becue doen!'
De kemirinoot is de vrucht van de kemiriboom. De
noot wordt ook wel candlenut genoemd vanwege
zijn oliehoudende karakter. De noten geven een
romige smaak aan gerechten en worden vaak
gebruikt om er een sambal van te maken. De noot
is blank, bijna crèmeachtig van kleur en de vorm
is te vergelijken met hazelnoten en kikkererwten,
maar de kemirinoot is groter van formaat. Voordat
ze worden gebakken, moeten kemirinoten eerst
geraspt, fijngewreven of gestampt worden. Ze
kunnen ook eerst op een zacht vuur gepoft worden,
hiervoor moet je een pan met een dikke bodem
gebruiken. Last van haaruitval? De noten zouden
hier goed tegen werken. Wrijf de noten fijn en kook
ze met water in een pan, tot de olie er vanaf kan
worden geschept. Behandel circa drie keer per de
week de hoofdhuid met deze olie, en je haardos
wordt weer als vanouds!
mei 2009 45
en gezinnen. Het gaat niet alleen
om het eten, maar om de hele sfeer
eromheen. De vestiging aan de Wes
terkade is formeler en klassiek, straalt
'tempo doeloe' uit. Mijn vader heeft
dat zo vormgegeven, en dat zal zo
blijven.' Maar nu de hoofdkeuken aan
de Westerkade een grondige verbou
wing ondergaat, is de keuken tijdelijk
verhuisd naar Hilligersberg.
DEWI SRI
Grindweg 650, 3055 VD Rotterdam
T 010 - 422 36 25
www.dewisri.nl
Moesson #11 Mei.indd 45
21-04-09 17:09