Indische speciaalzaak catering Toko Y-von bestaat alweer bijna 35 jaar. Reden genoeg om deze warme toko eens in het zonnetje te zetten. Inmiddels is alweer de derde generatie actief in dit gezellige familiebedrijf. Eigenaresse Vera Andreas (50) vertelt. 'Toko Y-von is meer dan een toko, het is echt een sociale ontmoetingsplaats' De drie generaties van Toko Y-von: 'oma' Loes, Vera en Chiva. TOKO Y-VON Admiraalsplein 7 3317 BA Dordrecht T 078 - 618 35 12 www.toko-y-von.nl DOOR MARVIN STRUISVLUGT FOTOGRAFIE BOYD SMITH Vera: 'Mijn ouders, Chris Andreas (t 2004) en Loes Andreas-Vreede, hebben Toko Y-von bijna 35 jaar geleden opgezet, om precies te zijn op 16 augustus 1974. De zaak is vernoemd naar mijn oudste zus (t 1998). Toen zaten we een paar winkels verderop, maar wel in dezelfde straat, het Admiraalsplein in Dordrecht. Het was in die jaren een heuse Indische wijk. Drie jaar geleden zijn we verhuisd naar nummer 7.' Toko Y-von heeft een groot assortiment Indische producten. De opzet is uniek: één kant van de winkel is gereserveerd voor alle producten en een andere kant om lekker te eten en rustig te zitten. Vera: 'Dit is bewust gedaan. Op deze manier hebben we veel contact met de klanten en dat vind ik nog altijd prettig.' Toko Y-von is een begrip in Dordrecht en omstreken. Zo komen er vijf generaties klanten in de winkel. Het is tevens een hecht familiebedrijf. Vera: 'Ikzelf ben als 15-jarig meisje meteen in het bedrijf gekomen. En ik ben nooit meer weggegaan! Wat ik zelf bijzonder leuk vind, is dat mijn zoon Chiva Patty (23), van de derde generatie, ook in de toko werkt. Mijn dochter Shanua Patty (21) studeert en maakt in haar vrije tijd kwee lapis, haar specialiteit. Chiva heeft een koksopleiding gedaan en werkt hier alweer 6 jaar. Zelfs mijn moeder - iedereen noemt haar oma - komt nog dagelijks in de toko. Ze is officieel met pensioen, maar geloof me: ze is achter de schermen nog altijd actief! Toko Y-von is meer dan een toko, het is echt een sociale ontmoetingsplaats. Ik heb het hier nog altijd naar mijn zin.' Alle producten worden in Toko Y-von vers bereid en zelf gekookt. -ADVERTORIAL- Vera: 'Specialiteiten van het huis zijn toch wel de ikan bali, seroendeng, gado gado, soto en nasi rames. Onze ikan bali is in heel Nederland bekend. En tijdens de lunch zijn de Indisch belegde broodjes erg populair, bijvoorbeeld de broodjes bali bal en hete kip. Alle gerechten worden volgens traditioneel recept bereid, hoewel we deze wel wat heb ben verfijnd door de jaren heen. En hoewel de winkel bij ons op nummer één staat, doen we ook aan catering vanaf 20 personen.' Hoe ziet Vera de toekomst van Toko Y-von? Vera: 'Het belangrijkste vind ik om onze Indische cultuur vast te houden. Wij hebben een hechte band met onze klanten; delen lief en leed met elkaar. We beschouwen ze als familie. Daarom ben ik zo blij dat we dit al 35 jaar kunnen doen en dat Chiva in het bedrijf stapt, net zoals ik dat 35 jaar geleden bij mijn ouders deed...' mei 2009 57 Moesson #11 Mei.indd 57 21-04-09 17:10

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2009 | | pagina 57