Indische speciaalzaak catering
Toko Y-von bestaat alweer bijna 35 jaar. Reden genoeg om deze
warme toko eens in het zonnetje te zetten. Inmiddels is alweer de
derde generatie actief in dit gezellige familiebedrijf. Eigenaresse
Vera Andreas (50) vertelt.
'Toko Y-von is meer
dan een toko, het
is echt een sociale
ontmoetingsplaats'
De drie generaties van Toko Y-von: 'oma'
Loes, Vera en Chiva.
TOKO Y-VON
Admiraalsplein 7
3317 BA Dordrecht
T 078 - 618 35 12
www.toko-y-von.nl
DOOR MARVIN STRUISVLUGT
FOTOGRAFIE BOYD SMITH
Vera: 'Mijn ouders, Chris Andreas (t 2004) en
Loes Andreas-Vreede, hebben Toko Y-von bijna
35 jaar geleden opgezet, om precies te zijn op
16 augustus 1974. De zaak is vernoemd naar
mijn oudste zus (t 1998). Toen zaten we een
paar winkels verderop, maar wel in dezelfde
straat, het Admiraalsplein in Dordrecht. Het
was in die jaren een heuse Indische wijk. Drie
jaar geleden zijn we verhuisd naar nummer 7.'
Toko Y-von heeft een groot assortiment
Indische producten. De opzet is uniek: één
kant van de winkel is gereserveerd voor alle
producten en een andere kant om lekker te
eten en rustig te zitten.
Vera: 'Dit is bewust gedaan. Op deze manier
hebben we veel contact met de klanten en
dat vind ik nog altijd prettig.'
Toko Y-von is een begrip in Dordrecht en
omstreken. Zo komen er vijf generaties
klanten in de winkel. Het is tevens een hecht
familiebedrijf.
Vera: 'Ikzelf ben als 15-jarig meisje meteen in
het bedrijf gekomen. En ik ben nooit meer
weggegaan! Wat ik zelf bijzonder leuk vind, is
dat mijn zoon Chiva Patty (23), van de derde
generatie, ook in de toko werkt. Mijn dochter
Shanua Patty (21) studeert en maakt in haar
vrije tijd kwee lapis, haar specialiteit. Chiva
heeft een koksopleiding gedaan en werkt hier
alweer 6 jaar. Zelfs mijn moeder - iedereen
noemt haar oma - komt nog dagelijks in de
toko. Ze is officieel met pensioen, maar geloof
me: ze is achter de schermen nog altijd actief!
Toko Y-von is meer dan een toko, het is echt
een sociale ontmoetingsplaats. Ik heb het hier
nog altijd naar mijn zin.'
Alle producten worden in Toko Y-von vers
bereid en zelf gekookt.
-ADVERTORIAL-
Vera: 'Specialiteiten van het huis zijn toch
wel de ikan bali, seroendeng, gado gado,
soto en nasi rames. Onze ikan bali is in heel
Nederland bekend. En tijdens de lunch zijn
de Indisch belegde broodjes erg populair,
bijvoorbeeld de broodjes bali bal en hete kip.
Alle gerechten worden volgens traditioneel
recept bereid, hoewel we deze wel wat heb
ben verfijnd door de jaren heen. En hoewel
de winkel bij ons op nummer één staat, doen
we ook aan catering vanaf 20 personen.'
Hoe ziet Vera de toekomst van Toko Y-von?
Vera: 'Het belangrijkste vind ik om onze
Indische cultuur vast te houden. Wij hebben
een hechte band met onze klanten; delen lief
en leed met elkaar. We beschouwen ze als
familie. Daarom ben ik zo blij dat we dit al 35
jaar kunnen doen en dat Chiva in het bedrijf
stapt, net zoals ik dat 35 jaar geleden bij mijn
ouders deed...'
mei 2009 57
Moesson #11 Mei.indd 57
21-04-09 17:10