Brem Bali en Arak Bali nu ook in Nederland verkrijgbaar Arak B; Sinds een jaar importeert en distribueert Joyce Tjoa van Indonesi sche specialiteitenwinkel Julan's Zeist drie heerlijke godendranken: Brem Bali, Brem Bali Liqueur en Arak Bali. Joyce vertelt wat er zo bijzonder is aan deze traditionele Balinese rijstdranken. JULAN'S ZEIST Weeshuislaan 22 3701JW Zeist T 030 - 697 44 02 info@arakbalinederland.nl www.arakbalinederland.nl Balinese godendranken Rijstdranken worden op Bali traditioneel tijdens religieuze ceremonies aan Dewi Sri, de godin van de rijst, geofferd. Joyce: 'Dat klopt. De recepturen zijn al vele, vele generaties oud. Het bijzondere aan deze dranken is dat ze uit witte en zwarte ketanrijst (kleefrijst) worden gewonnen. Producent Fa'Udiyana brengt de dranken op de markt sinds 1968, op een zuivere manier. Er worden geen geur-, kleur-, en smaakstoffen aan toegevoegd. Puur natuur dus.' Brem Bali wordt gewonnen uit een ge fermenteerd mengsel van witte en zwarte -ADVERTORIAL- mei 2009 7 Joyce levert momenteel de dranken reeds aan een aantal restaurants en slijterijen, voorna melijk in de Randstad. Toch zou ze graag zien dat dit verder wordt uitgebreid. Joyce: 'Iedere liefhebber van Indisch of Indonesisch eten zou deze dranken eens moeten proberen, want het is echt een verrijking van de Indi sche en Indonesische culinaire beleving. Een ieder is welkom om contact met ons op te ne men en ik zou vooral bij uw lokale slijterij of uw favoriete restaurant om Brem en Arak Bali vragen. Dan genieten we binnenkort allemaal van deze heerlijke godendranken...' DOOR MARVIN STRUISVLUGT Joyce: 'Ik dronk Brem Bali voor het eerst toen ik als 20-jarige met mijn oom op Bali was. Ik heb het altijd een heerlijk drankje gevonden! Maar het was nergens in Nederland te ver krijgen. Zelfs in Indonesië, buiten Bali, zoals in Jakarta, is er moeilijk aan te komen. Toen ik een eigen winkel begon dacht ik: waarom importeer ik het dan zelf niet? Vorig jaar ben ik naar de producent gegaan en heb ik een kijkje mogen nemen in de fabriek.' kleefrijst. Het bevat 5% alcohol en heeft een licht zoete smaak. Joyce: 'Brem Bali gaat goed samen met de kruidige maaltijden uit de Indonesische keuken. Ikzelf vind Brem Bali het lekkerst met een ijsklontje en een schijfje citroen, maar een klant van me drinkt het warm, net als bijvoorbeeld sake.' Brem Bali Liqueur is een licht versterkte Brem en bevat 14% alcohol. Dit percentage wordt verkregen door de Brem extra langte vergisten,ten min ste 16 maanden lang. Eventueel voegt men een beetje Arak bij. Joyce:'Licht gekoeld is de Liqueur perfect als aperitief, maar ook als digestief te drinken.' Arak Bali wordt gedestilleerd uit zowel gewone witte rijst als witte ketanrijst. Het bevat 40% alcohol en is lekker om straight, of on the rocks te drinken. Joyce: Arak is ook ideaal om cocktails mee te mixen. Een Bali sunrise cocktail bestaande uit Arak, Brem,jus d'orange en een scheutje grenadine is meer dan het proberen waard!' Moesson #11 Mei.indd 7 21-04-09

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2009 | | pagina 7