Brem Bali en Arak Bali nu ook in Nederland verkrijgbaar
Arak B;
Sinds een jaar importeert en distribueert Joyce Tjoa van Indonesi
sche specialiteitenwinkel Julan's Zeist drie heerlijke godendranken:
Brem Bali, Brem Bali Liqueur en Arak Bali. Joyce vertelt wat er zo
bijzonder is aan deze traditionele Balinese rijstdranken.
JULAN'S ZEIST
Weeshuislaan 22
3701JW Zeist
T 030 - 697 44 02
info@arakbalinederland.nl
www.arakbalinederland.nl
Balinese godendranken
Rijstdranken worden op Bali traditioneel
tijdens religieuze ceremonies aan Dewi Sri, de
godin van de rijst, geofferd.
Joyce: 'Dat klopt. De recepturen zijn al vele,
vele generaties oud. Het bijzondere aan
deze dranken is dat ze uit witte en zwarte
ketanrijst (kleefrijst) worden gewonnen.
Producent Fa'Udiyana brengt de dranken op
de markt sinds 1968, op een zuivere manier.
Er worden geen geur-, kleur-, en smaakstoffen
aan toegevoegd. Puur natuur dus.'
Brem Bali wordt gewonnen uit een ge
fermenteerd mengsel van witte en zwarte
-ADVERTORIAL- mei 2009 7
Joyce levert momenteel de dranken reeds aan
een aantal restaurants en slijterijen, voorna
melijk in de Randstad. Toch zou ze graag zien
dat dit verder wordt uitgebreid. Joyce: 'Iedere
liefhebber van Indisch of Indonesisch eten
zou deze dranken eens moeten proberen,
want het is echt een verrijking van de Indi
sche en Indonesische culinaire beleving. Een
ieder is welkom om contact met ons op te ne
men en ik zou vooral bij uw lokale slijterij of
uw favoriete restaurant om Brem en Arak Bali
vragen. Dan genieten we binnenkort allemaal
van deze heerlijke godendranken...'
DOOR MARVIN STRUISVLUGT
Joyce: 'Ik dronk Brem Bali voor het eerst toen
ik als 20-jarige met mijn oom op Bali was. Ik
heb het altijd een heerlijk drankje gevonden!
Maar het was nergens in Nederland te ver
krijgen. Zelfs in Indonesië, buiten Bali, zoals
in Jakarta, is er moeilijk aan te komen. Toen
ik een eigen winkel begon dacht ik: waarom
importeer ik het dan zelf niet? Vorig jaar ben
ik naar de producent gegaan en heb ik een
kijkje mogen nemen in de fabriek.'
kleefrijst. Het bevat 5% alcohol en heeft een
licht zoete smaak. Joyce: 'Brem Bali gaat goed
samen met de kruidige maaltijden uit de
Indonesische keuken. Ikzelf vind Brem Bali
het lekkerst met een ijsklontje en een schijfje
citroen, maar een klant van me drinkt het
warm, net als bijvoorbeeld sake.'
Brem Bali Liqueur is een licht versterkte
Brem en bevat 14% alcohol. Dit percentage
wordt verkregen door de Brem
extra langte vergisten,ten min
ste 16 maanden lang. Eventueel
voegt men een beetje Arak bij.
Joyce:'Licht gekoeld is de Liqueur
perfect als aperitief, maar ook als
digestief te drinken.'
Arak Bali wordt gedestilleerd uit
zowel gewone witte rijst als witte
ketanrijst. Het bevat 40% alcohol en
is lekker om straight, of on the rocks
te drinken. Joyce: Arak is ook ideaal
om cocktails mee te mixen. Een Bali
sunrise cocktail bestaande uit Arak,
Brem,jus d'orange en een scheutje
grenadine is meer dan het proberen
waard!'
Moesson #11 Mei.indd 7
21-04-09