Tjendol
Ook andere
zoetigheden kunnen
in de proeverij,
zoals spekkoek of
kwee lapis!
juni 2009 39
Moesson #12 Juni.indd 39 27-05-09 12:49
(gevulde kokosdrank)
INGREDIËNTEN:
8 deciliter water
60 gram maïzena
15 gram tapiocameel
6 deciliter kokosmelk
250 gram goela djawa
1 theelepel pandanpasta
1 theelepel zout
3 pandanbladeren
eventueel 1 blik (maar liever verse) zoete
nangka of durian
BEREIDINGSWIJZE:
Voor het maken van de groene parels/
sliertjes, kenmerkend voor tjendol, heeft
u een zeef of vergiet nodig met grote
gaten van 5 millimeter doorsnee. Zet
vooraf een grote kom met koud water
en een vergiet klaar. Neem een half
kopje water uit 8 deciliter water en
breng wat overblijft aan de kook. Maak
van de maïzena, tapioca, pandanpasta
en het koude water een papje en giet
dit al roerend in het kokende water. Zet
het vuur zachter en blijf 5 minuten roe
ren. Stort de groene pap in het vergiet,
dat u boven de kom met koud water
houdt. Druk of wrijf met een houten
lepel de massa door het vergiet, zodat
er voortdurend druppels in het water
vallen. Laat de parels goed afkoelen,
giet het meeste water af en zet de kom
afgedekt in de koelkast. Roer het zout
en 1 deciliter water door de kokosmelk.
Maak een stroopje van 2 deciliter water
met de goela djawa en pandanbladeren.
Doe in een hoog glas een fikse scheut
stroop, daarop enkele eetlepels parels.
Vul eventueel stukjes nangka of doerian
en ijsblokjes toe, en vul aan met kokos
melk.