Fris en zomers met restaurant Padi Sereh culinair O Sereh (citroengras), onze zuiderburen van restaurant Padi zijn er dol op. Bovendien doet dit frisse kruid het uitstekend in de zomermaanden. Restaurant Padi verwerkt sereh in hun tjoemi tjoemi isi, gevulde inktvisjes, en het dessert is een creatie van chefkok Ardi himself: pisang bakar. Sereh of citroengras (cym- bopogon citratus) is een plant uit de grassenfa milie (poaceae) en wordt gebruikt in de Aziatische keuken. De stengels hebben een milde, frisse, citroensmaak. Ze zijn vers, gedroogd en in poedervorm verkrijgbaar. Een kleine verse stengel citroengras is te verge lijken met een theelepel serehpoeder. Citroengras wordt niet rauw gegeten. Verwijder bij vers citroen gras zo nodig de taaie buitenste bladeren en snijd de wortelaanzet eraf. Halveer de kern overlangs en snijd in smalle reepjes, of gebruik de hele stengel. Pel in dat geval de stengel af en kneus hem. Citroen gras wordt meegekookt of gestoofd in gerechten, en vóór consumptie ver wijderd uit de gerechten. Vervang sereh nooit door citroensap; dat is te zuur van smaak. Rasp liever de schil van een kleine ci troen fijn - een vervanging voor twee serehstengels. Iedere maand wordt de culinaire rubriek van Moesson verzorgd door een SIR-restaurant. De SIR (Selected Indonesian Restaurants) bestaat sinds 1990 en verenigt 11 bijzondere restaurants. De aangesloten restaurants hebben ieder een eigen karakter, maar allen SIR dragen uit dat de Indonesische keuken een vooraanstaande keuken is waar we trots op mogen zijn. juli 2009 39 DOOR FOTOGRAFIE EN STYLING MANDY MENSINGH SERGE LIGTENBERG Moesson #1 Juli 2009 PIM.indd 39 23-06-09

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2009 | | pagina 39