Rendangsaus
Djawa saus
(kokos, op de foto de lichtgelige saus
aan de onderkant)
(pittig, op de foto de saus
in het midden)
INGREDIËNTEN:
2 eetlepels arachide-olie
1 fijngesneden ui
3 teentjes uitgeperste knoflook
3 fijngesneden rode Spaanse
pepers
1 eetlepel sambal oelek
4 fijngewreven kemirinoten
4 plakjes verse gember
(geschild)
1 mespuntje trassi
3 blaadjes djeroek poeroet
2 salamblaadjes
1 stengel sereh
1 theelepel ketoembar
1 theelepel koenjit
1/2 theelepel djintan
25 gram santen van een blok
enkele blaadjes kemangi
1 dikke prei, in ringen gesneden
2 stengels bleekselderij in
stukjes
BEREIDINGSWIJZE:
Verhit de olie in een pan
en fruit hierin voortdurend
omscheppend de ui, knoflook,
pepers, sambal, kemirininoten,
gember, trassi, djeroek poeroet,
salam, sereh, ketoembar, koen
jit en djintan circa 3 minuten.
Voeg de santen en een scheutje
water toe en breng alles aan
de kook. Voeg de kemangi, prei
en selderij toe en laat circa 10
minuten zachtjes stoven. Zet
het vuur uit, verwijder de salam
en giet de saus over de lamsko
telet heen.
INGREDIËNTEN:
2 fijngesneden uien
2 uitgeperste teentjes knoflook
2 fijngehakte grote rode lomboks
2 theelepels laos
4 geraspte kemirinoten
1 stukje gember
(geschild en geraspt)
3 eetlepels arachide-olie
2 eetlepels ketjap manis
zout naar smaak
1/8 blok santen
BEREIDINGSWIJZE:
Wrijf in een vijzel de uien, knoflook,
lomboks, laos, kemirinoten en gem
ber fijn. Verhit de olie in een pan en
fruit hierin het fijngewreven mengsel
voortdurend omscheppend circa 3
minuten. Schenk 3 deciliter water in
de pan en voeg de ketjap, santen en
wat zout toe. Zet het vuur uit en giet
de saus over de lamskotelet heen.
48 Moesson
Moesson #2 Aug 2009.indd 48
29-07-09 10:54