Hoofdgerecht: Abon 'basah' Singaradja (uitgeplozen gebakken vlees) INGREDIËNTEN: 1 kilogram runderlappen (vooraf gekookt) 10 rawits 7 sjalotjes 7 teentjes knoflook 2 duimstukken kentjoer 2 duimstukken laos 2 stengels sereh 3 eetlepels palmsuiker 3 eetlepels olie peper en zout naar smaak INGREDIËNTEN SAUS: 4 sjalotjes r2 tomaten 1 eetlepel olie 20 a 30 gram trassi knoflook en rode lomboks naar behoefte BEREIDINGSWIJZE: Kook de stukken rundvlees in een laagje water (zodat ze net onder water gedom peld liggen) gaar, totdat ze bijna uiteen vallen. Neem de stukken voorgekookte rundvlees en pluis deze handmatig uit, eventueel ook met een mesje! Voor de bereiding van de marinade maak je de rawits, knoflook en sjalotten schoon. Voeg alle ingrediënten in een blender of tjobek. Dit mengsel vormt de pasta voor de marinade. Verhit de pasta in een pan met olie en laat het geheel daarna afkoelen tot het koud is. Verwarm onder tussen de oven voor op 180 graden. Wrijf de marinade vervolgens in het vlees en gaar het in de oven tot het goudbruin kleurt. Bereid nu de saus. Maak de sjalotjes en tomaten schoon en snijd ze fijn. Doe de olie in een pan en doe alle ingrediënten voor de saus erbij. Schep dan de saus door het rundvlees. Droog het vlees vervolgens uit door het goed uit te laten lekken. Knijp for the finishing touch een djeroek uit over de abon. september 2009 41 Moesson #3 seDtember 2009.indd 41 2R-0R-09 0933

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2009 | | pagina 41