Hoofdgerecht:
Abon 'basah' Singaradja
(uitgeplozen gebakken vlees)
INGREDIËNTEN:
1 kilogram runderlappen
(vooraf gekookt)
10 rawits
7 sjalotjes
7 teentjes knoflook
2 duimstukken kentjoer
2 duimstukken laos
2 stengels sereh
3 eetlepels palmsuiker
3 eetlepels olie
peper en zout naar smaak
INGREDIËNTEN SAUS:
4 sjalotjes
r2 tomaten
1 eetlepel olie
20 a 30 gram trassi
knoflook en rode lomboks naar behoefte
BEREIDINGSWIJZE:
Kook de stukken rundvlees in een laagje
water (zodat ze net onder water gedom
peld liggen) gaar, totdat ze bijna uiteen
vallen. Neem de stukken voorgekookte
rundvlees en pluis deze handmatig uit,
eventueel ook met een mesje! Voor de
bereiding van de marinade maak je de
rawits, knoflook en sjalotten schoon.
Voeg alle ingrediënten in een blender
of tjobek. Dit mengsel vormt de pasta
voor de marinade. Verhit de pasta in een
pan met olie en laat het geheel daarna
afkoelen tot het koud is. Verwarm onder
tussen de oven voor op 180 graden. Wrijf
de marinade vervolgens in het vlees en
gaar het in de oven tot het goudbruin
kleurt. Bereid nu de saus. Maak de
sjalotjes en tomaten schoon en snijd ze
fijn. Doe de olie in een pan en doe alle
ingrediënten voor de saus erbij. Schep
dan de saus door het rundvlees. Droog
het vlees vervolgens uit door het goed
uit te laten lekken. Knijp for the finishing
touch een djeroek uit over de abon.
september 2009 41
Moesson #3 seDtember 2009.indd 41
2R-0R-09 0933