'Het was emotioneel om weer terug in Indonesië te zijn. Het is toch je geboorteland. De geur van kretek, het geluid van de bamiman. Het was bijzonder' donesië nemen. Dat had ik natuurlijk moeten doen toen de jongens nog tieners waren. Dan maak je een reis naar de roots van je moeder. Maar met die roots was ik toen nog helemaal niet bezig. Dat is pas zeven jaar geleden gekomen.' Indisch zijn 'Mijn ouders zijn erg vroeg overleden, dus ik heb hen nooit veel kunnen vragen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar ook nooit de behoefte toe had. Ik was 21 toen mijn vader overleed en dan ben je zo met je eigen leven bezig, je roots doen er dan niet zo toe. Mijn moeder overleed toen ik in de dertig was en kleine kinderen had. Pas nu kom ik in een fase dat ik weer mezelf ben. Hetty, met eigen interesses, los van de kinderen. Toen kwam die behoefte naar boven. Ik ging weer naar de Pasar Malam, boeken lezen en nam een abonnement op Moesson. Ik ben nu zelfs vaste vrijwilligster voor Moesson. Voordat ik het wist, was ik weer een Indisch meisje. Indisch koken deed ik altijd graag, maar in Miami was er niets te krijgen toen ik daar kwam. Gelukkig ging ik twee keer per jaar naar Den Haag. De koffer ging leeg mee en vol met trassi en emping weer terug. Dat hoeft nu niet meer, want inmiddels hebben we een kleine China Town en daar verko pen ze ook Indonesische producten. Ik kook veel voor liefdadigheid. Bijvoorbeeld voor veilingen op scholen. Mijn vriendin Marga- retha en ik geven dan een Indische rijsttafel weg die bij ons thuis wordt geserveerd. En daar wordt veel op geboden! Ze vechten er om. De Indische rijsttafel heeft een wereldse 44 Moesson Moesson #3 september 2009.indd 44

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2009 | | pagina 44