Wijntips:
culinair
Zeeduivelwangetjes
met ojong en garnalen in
kerrie djawa saus
BEREIDINGSWHHISÉUiS:
Sajoer ojong bening
oktober 2009 39
INGREDIËNJE|^AUS:
4 eetlepels olie
1 ui a
1/2 vingerlengte koenjit
1 koffielepel zout^B
2 koffielepel suiker^
2 koffielepel ketoembar
1/2 koffielepel djinten
6 stuks kemirinoten
4 dupne plakjes laos
1 stengel sereh
2 salamblaadjes
Doe de ui, koenjit, zout, suiker, ketoem
bar, djinten en kemirinoten in een
blender en maal fijn. Fruit het mengsel
dan in een pan met oliegbdurende 5
minuten. Blus het geheel daarna af
met 1 kopje santen en 1/4 kopje waterU
Voeg de laos, sereh en salamblaadjes
toe. Laat even trekken en zeef tot slot
het geheel.
Een uitstekende begeleider van de laboe
siam is een frisse, droge witte wijn
met karakter, zoals de Val de Vid Ruede
Verdejo uit Serrada Valladolid, Spanje.
Bij beide ojonggerechten is een Elzasser
wijn geschikt, zoals de Pinot Gris
Grand Cru Hengst; een karaktervolle,
weelderige wijn met impressies van
noten en perzik.
INGREDIËNTEN:
1 liter water
1 bouillonblokje
1 ui
2 teentjes knoflook
1 lombok
4 plakjes laoswortel
2 salamblaadjes
1 koffielepel zout
3 koffielepels suiker
1 koffielepel trassi
1 eetlepel geweekte oedang kering
1 handvol geweekte soe-oen
1 ojong
BEREIDINGSWIJZE^
Snijd de ui en lombok fijn en de
teentjes knoflook en ojong in plakjes.
Kook het water met alle ingrediënten,
behalve de ojong en soe-oen. Voeg
deze op het laatst toe tot ze een
beetje gaar zijn.
INGREDIËNTEN:
12 zeeduivelwangetjes
12 stuks black tiger garnalen
1 ojong
BEREIDINGSWIJZE:
Snijd de ojong in plakjes. Gaar de
zeeduivelwangetjes en garnalen in een
pan met een beetje boter, en voeg de
pjong toe. Serveer de ojong op de saus,
met daar bovenop de zeeduivelwange
tjes en garnalen.
(heldere soep met ojong en
garnaaltjes)
Moesson #4 oktober 2009.indd 39
23-09-09 12