lange tafel. drukte in ons bestaan eet iedereen in het ge zin nu alleen' 'Vroeger aten we altijd aan een lage, Maar door de den en de Verenigde Staten zijn nasi goreng of Saté nog grotendeels onbekend, in tegen stelling tot Thais, Chinees of Japans eten. De 39-jarige chef Michael Whyag wil met een nieuw standaardwerk over Indonesisch eten het culinaire zelfvertrouwen van zijn land opkrikken. Chef Michael Whyag zit achter zijn bureau bij de uitgeverij Al Ihdaya in Zuid-Jakarta. Hij is culinair hoofdredacteur bij de uitgeverij d'sari Mags in Jakarta. In zijn privétijd kookt hij ook wel eens exclusief voor bedrijven zoals Price Waterhouse Coopers waar hij dan een workshop Gourmet en Tafelmanieren verzorgt. 'Ik heb als opleiding een short course gedaan bij de kookschool Le Cordon Bleu in Parijs. Ik houd vooral van de Franse en Russische keu ken. In 1994 vertrok ik naar Bali waar ik als chefkok werkte bij de Anaheim-villa's resort. Ik reisde toen veel op en neer. Maar in 1997 heb ik me definitief op Bali gevestigd.' Chef Michael is nu bezig met een culinair kookboek over de geschiedenis van Indone- 22 Moesson sisch eten. Uitgangspunt is de invloed van de Nederlandse gouverneur-generaal Daendels, die in de negentiende eeuw de Grote Post weg aanlegde. 'Dit had grote invloed op de culinaire ontwikkeling van Java. Er ontstond meer fusion tussen verschillende keukens. Yogya was altijd het culinaire epicentrum op Java. Maar door de goede wegverbindingen werden de kuststreken belangrijker. Het voedsel veranderde onder invloed van de drukke havens van Batavia, Semarang en Surabaya. Er kwamen veel nieuwe bewoners uit India, het Midden-Oosten en het Westen.' In zijn kookboek heeft chef Michael een onverbloemde boodschap. 'De Indonesische keuken bestaat niet. De Chinese keuken is authentiek. Maar in Indonesië hebben we juist veel verschillende keukens binnenge haald. Neem nasi goreng. Van Aceh tot Papua is de nasi goreng verschillend. Elke regio heeft zijn eigen invloeden. In Aceh en Padang gebruiken ze meer kruiden onder invloed van India. In Yogya gebruiken ze trasi. Rijst komt oorspronkelijk ook niet uit Indonesië. Echt Moesson #8 februari 2010.indd 22 27-01-10 14:20

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2010 | | pagina 22