Kue mangkok Zoete verleidingen BENODIGDHEDEN VOOR 16 STUKS: 150 gram zachte, rijpe gegiste cassave (tape singkong) 100 gram fijne kristalsuiker 150 gram rijstebloem (tepung beras) 1 1/2 dl water bloem^ 40 gram fijne kristalsuiker 1 1/2 dl heet water 1 theelepel bakpoeder 1 dl sodawater of seven-up 16 minicakevormpjes BEREIDINGSWIJZE: Kneed in een grote kom de gegiste cas save met de kristalsuiker door elkaar. Roer de rijstebloem met 11/2 dl water in een kommetje glad. Vermeng de bloem, de suiker en het hete water met de hand tot een glas beslag. Doe het rijstebloemmengsel bij het cas- savemengsel en kneed alles met de hand circa 10 minuten tot een glad en klontvrij geheel. Meng dan ook het bloemmengsel erdoor, gevolgd door het bakpoeder en de seven-up. Verwarm de vormpjes in een stoompan. Vul ze tot de rand met het beslag. Zet het deksel op de stoommand en zet hem op een pan met zachtjes kokend water. Stoom de kue mangkok in ongeveer 30 minuten gaar (haal gedurende het stomen in geen geval het deksel van de mand). Controleer met een satépen of ze gaar zijn; een in het midden gestoken pen moet er weer schoon uitkomen. Serveer ze liefst lauwwarm. Zelfgemaakt ijs op zondag, na de siësta onder de mangga- boom in de schaduw genieten van giling giling: felgekleurde snoepkoekjes. Bij verkoud heid een warme, zoete pap van groene mungbomen, gula Jawa, gember, het parfum van pandan en kokosmelk. Comfort- food zoals Lonny Gerungan het nog herinnert uit zijn jeugd op Bali. In het kookboekje Zoete verleidingen; cakes en koekjes uit de keuken van mijn vader heeft Lonny de recepten van alle zoetigheid uit zijn jeugdjaren verzameld. Lekker! Zoete verleidingen; cakes en koekjes uit de keuken van mijn vader door Lonny Gerungan Fontaine: 108 pagina's (hardcover) ISBN: 978 90 5956 277 6 Prijs: 14,95 38 Moesson Moesson #8 februari 2010.indd 38 27-01-10 14:22

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2010 | | pagina 38