Kue mangkok
Zoete verleidingen
BENODIGDHEDEN VOOR 16 STUKS:
150 gram zachte, rijpe gegiste cassave
(tape singkong)
100 gram fijne kristalsuiker
150 gram rijstebloem (tepung beras)
1 1/2 dl water
bloem^
40 gram fijne kristalsuiker
1 1/2 dl heet water
1 theelepel bakpoeder
1 dl sodawater of seven-up
16 minicakevormpjes
BEREIDINGSWIJZE:
Kneed in een grote kom de gegiste cas
save met de kristalsuiker door elkaar.
Roer de rijstebloem met 11/2 dl water in
een kommetje glad.
Vermeng de bloem, de suiker en het hete
water met de hand tot een glas beslag.
Doe het rijstebloemmengsel bij het cas-
savemengsel en kneed alles met de hand
circa 10 minuten tot een glad en klontvrij
geheel. Meng dan ook het bloemmengsel
erdoor, gevolgd door het bakpoeder en de
seven-up.
Verwarm de vormpjes in een stoompan.
Vul ze tot de rand met het beslag. Zet
het deksel op de stoommand en zet hem
op een pan met zachtjes kokend water.
Stoom de kue mangkok in ongeveer
30 minuten gaar (haal gedurende het
stomen in geen geval het deksel van de
mand). Controleer met een satépen of ze
gaar zijn; een in het midden gestoken pen
moet er weer schoon uitkomen.
Serveer ze liefst lauwwarm.
Zelfgemaakt ijs op zondag, na
de siësta onder de mangga-
boom in de schaduw genieten
van giling giling: felgekleurde
snoepkoekjes. Bij verkoud
heid een warme, zoete pap
van groene mungbomen, gula
Jawa, gember, het parfum van
pandan en kokosmelk. Comfort-
food zoals Lonny Gerungan het
nog herinnert uit zijn jeugd op
Bali. In het kookboekje Zoete
verleidingen; cakes en koekjes
uit de keuken van mijn vader
heeft Lonny de recepten van alle
zoetigheid uit zijn jeugdjaren
verzameld. Lekker!
Zoete verleidingen;
cakes en koekjes uit de keuken
van mijn vader
door Lonny Gerungan
Fontaine: 108 pagina's
(hardcover)
ISBN: 978 90 5956 277 6
Prijs: 14,95
38 Moesson
Moesson #8 februari 2010.indd 38
27-01-10 14:22