linden, 'We geven picknick onder wilge tussen klaprozen en teer beminden in mijn hart je ogen, pluk een bloem' 0 culinair Asinan Bogor (Zoetzuur van gemengde groenten en fruit zoals in Bogor) (Boudewijn de Groot: Picknick, 1967) BENODIGDHEDEN (voor een flinke schaal) 3 wortelen 2 komkommers 2 zoete aardappelen (ketella rambat merah) 200 gram halfrijpe papaya 2 bengkwang (sv. verdikte wortel, familie van de yam) 5 witte koolbladeren 1 dl witte wijnazijn zout plantaardige olie 100 gram vliespinda's wat taugé KRUIDENPASTA 100 gram gedroogde garnalen (ebi) 5 rode chilipepers (lombok merah) 100 gram kristalsuiker BEREIDINGSWIJZE Schil de wortelen, komkommers, zoete aardappelen, papaja en bengkwang. Snijd de wortelen en de papaja in luciferdunne reepjes, de komkommers in dunne plakjes, de aardappelen en bengkwang in kleine blokjes en de witte-koolbladeren in reepjes Week voor de kruidenpasta de ebi circa 20 minuten in 1/2 liter gekookt water en laat ze uitlekken. Houd wat weekwater apart. Wrijf de van de steeltjes ontdane lomboks met de ebi en de suiker in een vijzel met een stamper fijn. Vermeng de kruidenpasta met het weekwa ter van de garnalen en de azijn en voeg naar smaak zout toe. Het mengsel moet zoetzuur smaken! Schep de gesneden groenten en vruchten hierin om en laat ze een nachtje staan. Verhit olie in een wadjan en frituur de pinda's hierin. Strooi ze voor het serveren over de asinan, met wat taugé. 32 Moesson Moesson #9 maart 2010.indd 32 24-02-10 14:25

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2010 | | pagina 32