linden,
'We geven picknick
onder wilge
tussen klaprozen en
teer beminden in mijn hart
je ogen, pluk een bloem'
0 culinair
Asinan Bogor
(Zoetzuur van gemengde groenten
en fruit zoals in Bogor)
(Boudewijn de Groot: Picknick, 1967)
BENODIGDHEDEN
(voor een flinke schaal)
3 wortelen
2 komkommers
2 zoete aardappelen (ketella rambat merah)
200 gram halfrijpe papaya
2 bengkwang (sv. verdikte wortel, familie
van de yam)
5 witte koolbladeren
1 dl witte wijnazijn
zout
plantaardige olie
100 gram vliespinda's
wat taugé
KRUIDENPASTA
100 gram gedroogde garnalen (ebi)
5 rode chilipepers (lombok merah)
100 gram kristalsuiker
BEREIDINGSWIJZE
Schil de wortelen, komkommers, zoete
aardappelen, papaja en bengkwang. Snijd
de wortelen en de papaja in luciferdunne
reepjes, de komkommers in dunne plakjes,
de aardappelen en bengkwang in kleine
blokjes en de witte-koolbladeren in reepjes
Week voor de kruidenpasta de ebi circa 20
minuten in 1/2 liter gekookt water en laat
ze uitlekken. Houd wat weekwater apart.
Wrijf de van de steeltjes ontdane lomboks
met de ebi en de suiker in een vijzel met een
stamper fijn.
Vermeng de kruidenpasta met het weekwa
ter van de garnalen en de azijn en voeg naar
smaak zout toe. Het mengsel moet zoetzuur
smaken!
Schep de gesneden groenten en vruchten
hierin om en laat ze een nachtje staan.
Verhit olie in een wadjan en frituur de
pinda's hierin. Strooi ze voor het serveren
over de asinan, met wat taugé.
32 Moesson
Moesson #9 maart 2010.indd 32
24-02-10 14:25