Hartige verrassingen culinair Sambal goreng tempeh onny Gerungan herinnert zich nog goed de man die met zijn karretje voor de schoolpoort stond. Hij vulde een stukje uitgeholde tahoe met een plukje gehakt: tahoe isi. De tahoe werd in olie gebakken en met wat BENODIGDHEDEN (voor circa 1 kilo) 2 blokken tempé (circa 1 kilo) 7 sjalotjes (bawang merah) 3 teentjes knoflook (bawang putih) 3 rode chilipepers (lombok merah) 1 theelepel trassi zout ca. 3 cm laos 4 salamblaadjes (daun salam) 4-5 eetlepels ketjap manis 2 theelepels tamarindepulp (asem) BEREIDINGSWIJZE: Snijd de tempé in dunne reepjes. Pel de sjalotjes en de knoflook en snijd ze in dunne plakjes. Verwij der de steeltjes van de lomboks, snijd ze open, schud de zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees fijn. Vermeng de trasi met het zout. Schil en kneus de laos. Verhit ruim olie in een wadjan en frituur de reepjes tempé goud bruin. Laat ze op keukenpapier uit lekken. Giet de olie op 2 eetlepels na uit de wadjan. Verhit de olie opnieuw en smoor sjalot, knoflook en lomboks. Doe er de laos, daun salam en trasi bij. Voeg de gebakken reepjes tempé, de ketjap en de asem toe. Ver meng alles goed en roerbak circa 5 minuten. 24-02-10 14:25 34 Moesson Moesson #9 maart 2010.indd 34 pindasaus en sambal geserveerd: simpel, voedzaam en lekker. In Hartige verrassingen legt Lonny de hartige snacks en hapjes vast die hij nog kent uit zijn jeugdja ren, waarin hij uren vertoefde in de keuken van Hotel Bali, waar zijn vader chef-kok was.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2010 | | pagina 34