Hartige verrassingen
culinair
Sambal goreng tempeh
onny Gerungan herinnert zich
nog goed de man die met zijn
karretje voor de schoolpoort
stond. Hij vulde een stukje
uitgeholde tahoe met een plukje
gehakt: tahoe isi. De tahoe werd
in olie gebakken en met wat
BENODIGDHEDEN
(voor circa 1 kilo)
2 blokken tempé (circa 1 kilo)
7 sjalotjes (bawang merah)
3 teentjes knoflook (bawang putih)
3 rode chilipepers (lombok merah)
1 theelepel trassi
zout
ca. 3 cm laos
4 salamblaadjes (daun salam)
4-5 eetlepels ketjap manis
2 theelepels tamarindepulp (asem)
BEREIDINGSWIJZE:
Snijd de tempé in dunne reepjes.
Pel de sjalotjes en de knoflook en
snijd ze in dunne plakjes. Verwij
der de steeltjes van de lomboks,
snijd ze open, schud de zaadjes
eruit en snijd het vruchtvlees fijn.
Vermeng de trasi met het zout.
Schil en kneus de laos.
Verhit ruim olie in een wadjan en
frituur de reepjes tempé goud
bruin. Laat ze op keukenpapier uit
lekken. Giet de olie op 2 eetlepels
na uit de wadjan.
Verhit de olie opnieuw en smoor
sjalot, knoflook en lomboks. Doe er
de laos, daun salam en trasi bij.
Voeg de gebakken reepjes tempé,
de ketjap en de asem toe. Ver
meng alles goed en roerbak circa 5
minuten.
24-02-10 14:25
34 Moesson
Moesson #9 maart 2010.indd 34
pindasaus en sambal geserveerd:
simpel, voedzaam en lekker. In
Hartige verrassingen legt Lonny
de hartige snacks en hapjes vast
die hij nog kent uit zijn jeugdja
ren, waarin hij uren vertoefde in
de keuken van Hotel Bali, waar
zijn vader chef-kok was.