culinair
Kue pukis
(cakejes)
Zoete verleidingen
BENODIGDHEDEN
(voor circa 12 grote cakejes)
2 theelepels bakkersgist
2 eetlepels fijne kristalsuiker
2 eetlepels bloem
1/2 dl water
1 dl dunne kokosmelk (santen cair)
2 eieren
75 gram fijne kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
mespuntje zout
125 gram bloem
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 dl melk
50 g gesmolten boter
(pukis-vorm of alternatieve
cakejesvorm om in te bakken)
BEREIDINGSWIJZE
Roer in een kom de gist met de suiker, de
bloem en het water door elkaar. Laat dit afge
dekt 30 minuten op een warme plaats rijzen.
Verwarm de kokosmelk tot lauwwarm en
laat hem afkoelen.
Klop in een kom de eieren met de suiker en
de vanillesuiker met een handmixer tot een
luchtig, bleek mengsel. Voeg het zout, de
bloem, het bakpoeder, het gistmengsel en
de melk toe en klop alles op een lage stand
door elkaar. Voeg al kloppend geleidelijk de
afgekoelde kokosmelk aan het beslag toe,
gevolgd door de gesmolten boter, tot het
goed vermengd en glad is. Laat het beslag
afgedekt 30 minuten rusten.
Verhit de pukisvorm op halfhoog vuur, vet
de holletjes dun in met boter en vul ze tot
driekwart met het beslag. Zet een deksel
op de pan en bak de cakejes op halfhoog
vuur tot de bovenkant droog is.
Zelfgemaakt ijs op zondag, na
de siësta onder de mangga-
boom in de schaduw genieten
van giling giling: felgekleurde
snoepkoekjes. Bij verkoud
heid een warme, zoete pap
van groene mungbomen, gula
Jawa, gember, het parfum van
40 Moesson
Moesson #10 april 2010.indd 40
pandan en kokosmelk. Comfort-
food zoals Lonny Gerungan het
nog herinnert uit zijn jeugd op
Bali. In het kookboekje Zoete
verleidingen; cakes en koekjes
uit de keuken van mijn vader
heeft Lonny de recepten van alle
zoetigheid uit zijn jeugdjaren
verzameld. Lekker!
Zoete verleidingen;
cakes en koekjes uit de keuken
van mijn vader
door Lonny Gerungan
Fontaine: 108 pagina's
(hardcover)
ISBN: 978 90 5956 277 6
Prijs: 14,95
24-03-10 11:30