culinair Kue pukis (cakejes) Zoete verleidingen BENODIGDHEDEN (voor circa 12 grote cakejes) 2 theelepels bakkersgist 2 eetlepels fijne kristalsuiker 2 eetlepels bloem 1/2 dl water 1 dl dunne kokosmelk (santen cair) 2 eieren 75 gram fijne kristalsuiker 1 zakje vanillesuiker mespuntje zout 125 gram bloem 1/2 theelepel bakpoeder 1/2 dl melk 50 g gesmolten boter (pukis-vorm of alternatieve cakejesvorm om in te bakken) BEREIDINGSWIJZE Roer in een kom de gist met de suiker, de bloem en het water door elkaar. Laat dit afge dekt 30 minuten op een warme plaats rijzen. Verwarm de kokosmelk tot lauwwarm en laat hem afkoelen. Klop in een kom de eieren met de suiker en de vanillesuiker met een handmixer tot een luchtig, bleek mengsel. Voeg het zout, de bloem, het bakpoeder, het gistmengsel en de melk toe en klop alles op een lage stand door elkaar. Voeg al kloppend geleidelijk de afgekoelde kokosmelk aan het beslag toe, gevolgd door de gesmolten boter, tot het goed vermengd en glad is. Laat het beslag afgedekt 30 minuten rusten. Verhit de pukisvorm op halfhoog vuur, vet de holletjes dun in met boter en vul ze tot driekwart met het beslag. Zet een deksel op de pan en bak de cakejes op halfhoog vuur tot de bovenkant droog is. Zelfgemaakt ijs op zondag, na de siësta onder de mangga- boom in de schaduw genieten van giling giling: felgekleurde snoepkoekjes. Bij verkoud heid een warme, zoete pap van groene mungbomen, gula Jawa, gember, het parfum van 40 Moesson Moesson #10 april 2010.indd 40 pandan en kokosmelk. Comfort- food zoals Lonny Gerungan het nog herinnert uit zijn jeugd op Bali. In het kookboekje Zoete verleidingen; cakes en koekjes uit de keuken van mijn vader heeft Lonny de recepten van alle zoetigheid uit zijn jeugdjaren verzameld. Lekker! Zoete verleidingen; cakes en koekjes uit de keuken van mijn vader door Lonny Gerungan Fontaine: 108 pagina's (hardcover) ISBN: 978 90 5956 277 6 Prijs: 14,95 24-03-10 11:30

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2010 | | pagina 40