Sambal hier, sambal daar.
alle soorten staan voor u klaar!
J®.
A was! Petfisü!
Wist u dat...
*TtKAKTe
INDISCHE
INORSTüES
BALI -
WSMeO—
W--™"
wwniKK
KRlTONWa-
LOMBOVs'"—
nathbel
SAWBALSHOn
-'-«waimak
g^Vwwtsasmm,
t \i siioi'
De sambalshop van Eric van Duinen kent
meer dan dertig verschillende soorten sam
bal: van sambal manis tot sambal trassi, van
sambal rawit tot sambal mangga. Eric vertelt
over zijn passie voor sambal: 'De sambal
peteh, die smaakt écht naar tempo doeloe!'
DOOR MANDY MENSINGH
Vers van de... oelek
Eric: 'Het begon zo'n 10 jaar geleden. Ik
hielp een vriend van mij, Brian Rijnders, in
de keuken van zijn Indonesische restau
rant in Hilversum, Warung Adinda. Op een
gegeven moment ontstond het idee om bij
de verschillende Indische en Indonesische
gerechten aparte sambalans te serveren.
Bijvoorbeeld sambal kemiri bij soto ajam en
sambal peteh bij sambal goreng boontjes.
We gebruikten authentieke recepten van
onze ouders, opa's, oma's, ooms en tantes.
Dat was nog best een opgave, want ze gaven
hun recepten niet zomaar prijs!'
Omdat de gasten in het restaurant de
sambalans erg waardeerden, kwamen Eric en
Brian op het idee om ze te verkopen op pasar
malams. Omdat Brian zijn handen vol heeft
aan het restaurant, is Eric begonnen met
de Sambalshop. Eric: 'We maken samen de
sambal, en ik verkoop ze op de pasar.'
Het sloeg in als een bom. Waarom? Iedereen
heeft nu eenmaal zijn of haar persoonlijke
favoriete combinatie van gerechten met
een bepaalde sambal. Eric: 'We verkopen nu
meer dan dertig verschillende smaken, zoals
sambal peteh, sambal badjak, sambal taotjo
en sambal tomaat.'
Het bijzondere aan de sambalans van de
Sambalshop is dat ze uitsluitend verse
ingrediënten bevatten; géén geur-, kleur- of
smaakstoffen of smaakversterkers. Alles is
dus vers!
Met zo'n ruim assortiment is er voor ieder
wat wils. Wat is de populairste sambal? 'De
sambal die als een speer gaat, is de heetste
Indische sambal, de sambal gledek (niet
voor niks bliksem genoemd) én de scherpste
Surinaamse sambal met Madame Jeanette.
Opvallend is dat het juist voor de Hollanders
aan mijn kraam niet scherp genoeg kan zijn.
Ieder jaar vragen ze mij: Heeft u nog hetere
sambal? Ik zorg dus altijd dat ik de heetste
bij me heb, anders worden ze boos', vertelt
Eric lachend. 'Wij Indo's zoeken juist meer
smaak in de sambal, vaak voor het maken
van specifieke gerechten.'
Sambal peteh
Wat is eigenlijk Eric's favoriete sambal? 'Dat
is de sambal peteh. Wat zo heerlijk aan die
sambal is, is dat die echt smaakt naar tempo
doeloe, echt Indisch is.'
Ook kenmerkend aan de sambal peteh
van de Sambalshop is dat er grove stukken
petehbonen in zitten, in tegenstelling tot de
reguliere soort waarin de bonen gemalen s
zijn. 'Sambal is niet alleen een bijgerecht,
het is eigenlijk ook een boemboe. Je kunt er
heerlijke gerechten mee maken.'
Vreemd genoeg eet Eric het liefst sambal bij
...sambal door de pepers veel vita
mine C bevat? Eric: 'Mijn vader heeft
in een Japans interneringskamp ge
zeten en maakte daar met anderen
stiekem sambal van verse pepers.
Zo kregen zij hun portie vitamine C
binnen.'
macaroni en spaghetti. 'Onze sambal badjak
leent zich daar prima voor.'
Online en face-to-face
De sambalans kunnen besteld worden via de
website van de Sambalshop en op bijna iede
re pasar in Nederland zijn ze te koop. Zo ook
op de komende Tong Tong Fair in Den Haag,
dit jaar voor de vijfde keer. Eric: 'We hebben
een oud recept van sambal peteh weten te
bemachtigen, en die (her)introduceren we
tijdens de Tong Tong Fair. De enige echte
sambal peteh is terug van weggeweest!'
SAMBALSHOP
Postbus 92, 1110 AB Diemen
T 06-10548866
www.sambalshop.nl
- ADVERTORIAL -
Moesson #11 mei 2010.indd 4