Sambal hier, sambal daar. alle soorten staan voor u klaar! J®. A was! Petfisü! Wist u dat... *TtKAKTe INDISCHE INORSTüES BALI - WSMeO— W--™" wwniKK KRlTONWa- LOMBOVs'"— nathbel SAWBALSHOn -'-«waimak g^Vwwtsasmm, t \i siioi' De sambalshop van Eric van Duinen kent meer dan dertig verschillende soorten sam bal: van sambal manis tot sambal trassi, van sambal rawit tot sambal mangga. Eric vertelt over zijn passie voor sambal: 'De sambal peteh, die smaakt écht naar tempo doeloe!' DOOR MANDY MENSINGH Vers van de... oelek Eric: 'Het begon zo'n 10 jaar geleden. Ik hielp een vriend van mij, Brian Rijnders, in de keuken van zijn Indonesische restau rant in Hilversum, Warung Adinda. Op een gegeven moment ontstond het idee om bij de verschillende Indische en Indonesische gerechten aparte sambalans te serveren. Bijvoorbeeld sambal kemiri bij soto ajam en sambal peteh bij sambal goreng boontjes. We gebruikten authentieke recepten van onze ouders, opa's, oma's, ooms en tantes. Dat was nog best een opgave, want ze gaven hun recepten niet zomaar prijs!' Omdat de gasten in het restaurant de sambalans erg waardeerden, kwamen Eric en Brian op het idee om ze te verkopen op pasar malams. Omdat Brian zijn handen vol heeft aan het restaurant, is Eric begonnen met de Sambalshop. Eric: 'We maken samen de sambal, en ik verkoop ze op de pasar.' Het sloeg in als een bom. Waarom? Iedereen heeft nu eenmaal zijn of haar persoonlijke favoriete combinatie van gerechten met een bepaalde sambal. Eric: 'We verkopen nu meer dan dertig verschillende smaken, zoals sambal peteh, sambal badjak, sambal taotjo en sambal tomaat.' Het bijzondere aan de sambalans van de Sambalshop is dat ze uitsluitend verse ingrediënten bevatten; géén geur-, kleur- of smaakstoffen of smaakversterkers. Alles is dus vers! Met zo'n ruim assortiment is er voor ieder wat wils. Wat is de populairste sambal? 'De sambal die als een speer gaat, is de heetste Indische sambal, de sambal gledek (niet voor niks bliksem genoemd) én de scherpste Surinaamse sambal met Madame Jeanette. Opvallend is dat het juist voor de Hollanders aan mijn kraam niet scherp genoeg kan zijn. Ieder jaar vragen ze mij: Heeft u nog hetere sambal? Ik zorg dus altijd dat ik de heetste bij me heb, anders worden ze boos', vertelt Eric lachend. 'Wij Indo's zoeken juist meer smaak in de sambal, vaak voor het maken van specifieke gerechten.' Sambal peteh Wat is eigenlijk Eric's favoriete sambal? 'Dat is de sambal peteh. Wat zo heerlijk aan die sambal is, is dat die echt smaakt naar tempo doeloe, echt Indisch is.' Ook kenmerkend aan de sambal peteh van de Sambalshop is dat er grove stukken petehbonen in zitten, in tegenstelling tot de reguliere soort waarin de bonen gemalen s zijn. 'Sambal is niet alleen een bijgerecht, het is eigenlijk ook een boemboe. Je kunt er heerlijke gerechten mee maken.' Vreemd genoeg eet Eric het liefst sambal bij ...sambal door de pepers veel vita mine C bevat? Eric: 'Mijn vader heeft in een Japans interneringskamp ge zeten en maakte daar met anderen stiekem sambal van verse pepers. Zo kregen zij hun portie vitamine C binnen.' macaroni en spaghetti. 'Onze sambal badjak leent zich daar prima voor.' Online en face-to-face De sambalans kunnen besteld worden via de website van de Sambalshop en op bijna iede re pasar in Nederland zijn ze te koop. Zo ook op de komende Tong Tong Fair in Den Haag, dit jaar voor de vijfde keer. Eric: 'We hebben een oud recept van sambal peteh weten te bemachtigen, en die (her)introduceren we tijdens de Tong Tong Fair. De enige echte sambal peteh is terug van weggeweest!' SAMBALSHOP Postbus 92, 1110 AB Diemen T 06-10548866 www.sambalshop.nl - ADVERTORIAL - Moesson #11 mei 2010.indd 4

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2010 | | pagina 4