0 culinair
Beefsaté met
sereh-marinade
38 Moesson
BENODIGDHEDEN
500 gram rundvlees van de flank
(of naar keuze)
satéprikkers, een half uurtje van tevoren
in water gedompeld
BENODIGDHEDEN VOOR
DE SEREH MARINADE (voor 125 ml)
3 eetlepels suiker
4 eetlepels water
1 stengel sereh, ontdaan van de buiten
ste lagen en fijngehakt
3 eetlepels fijngehakte sjalotjes
4 fijngehakte teentjes knoflook
1 eetlepel lichte Chinese soyasaus
1 eetlepel vissaus
1/2 theelepel zwarte peper
1/4 theelepel curry poeder
BEJpbINGSWIJZE
Verhit de suiker samen met 2 eetlepels
water in een sauspannetje, laat zachtjes
pruttelen totdat het begint te karame-
liseren (de vloeistof begint dan gelig te
worden). Als je op dit punt een metalen
theelepel in de vloeistof steekt en eruit
neemt en af laat koelen, moet de vloei
stof kleverig en geel worden. Doe dan
de overige 2 eetlepelswater erbij en
voeg de rest van de ingrediënten toe en
haal van het ^uur. af. LaaJ demarinade
afkoelen voordat jenem -ajn het vlees
toevoegt.
Snij het rundvlees'T'ndunne reepjes. van
2,5 cm bij 1,25 cm. Rijg de reepjes vlees-
in de lengte op de satépriklkfcr.±eg de
satéprikkers ineen grote schaalen doe
'gaar de marinade bij. Laat in de koelkast
een uur intrekken. Haal dan de saté
uit de marinade en schraap de restjes
marinade eraf. Laat in een sauspan
de marinade verwarmen en een paar
minuten pruttelen. Laat de marinade
dan afkoelen. Je kunt hem nu gebruiken
om het vlees mee in te strijken tijdens
het barbecueën. Vet de barbecue grill in
met wat olie en gril in een paar minuut
jes het vlees gaar, af en toe insmerend
met de ingekookte marinade.
Moesson #12 juni 2010.indd 38