Saté oedang
met kokos-lombokmarinade
de onderste, geschilde helft van 1 sereh-
stengel, gekneusd
2 rode of groene lomboks, ontzaad en fijn
gehakt
1 sjalotje fijngehakt
2 theelepels limoensap
1 theelepel goela djawa
Zout naar smaak
droog is. Voeg ten slotte het suiker en zout
toe. Verwarm een sauspannetje op het vuur
en doe daar twee eetlepels olie in en fruit
de kruidenpasta een paar minuutjes. Voeg
de kokosmelk toe en kook het mengsel een
kleine vijf minuutjes. Haal het pannetje
van het vuur en laat de marinade helemaal
afkoelen. Doe de afgekoelde marinade in
een beslagkom en doe de garnalen erbij, laat
de garnalen een half uur marineren. Rijg
per satéstokje drie garnalen en leg ze op de
barbecue, ongeveer 6 tot 10 minuutjes. Strijk
af en toe wat olie over de garnalen. Let op
dat het niet te snel gaat! De garnalen mogen
niet bruin worden.
BENODIGDHEDEN
750 gram grote garnalen
satéprikkers (een half uurtje van tevoren
geweekt in water)
2 eetlepels (ongezoete) kokosmelk, plus een
extra scheutje om de boemboe te binden.
1 eetlepel plantaardige olie en wat extra om
de garnalen tijdens het barbecueën mee in
te strijken.
BEREIDINGSWIJZE
Meng de ketoembar, djinten, koenjit en cur-
rypoeder. Voeg het poeder samen met het
djeroek poeroet-blad, de knoflook, de sereh,
pepertjes, sjalot en limoensap toe in een
blender, en maal na ieder ingrediënt. (Mag
ook gewoon met oelekan en tjobek!) Voeg
een beetje kokosmelk toe als het mengsel te
BENODIGDHEDEN VOOR DE MARINADE
1 theelepel ketoembar
1/2 theelepel djinten
1 theelepel gemalen koenjit
1 theelepel currypoeder
1 vers djeroek poeroetblad
3 knoflookteentjes, gehakt
Moesson #12 juni 2010.indd 39