Saté oedang met kokos-lombokmarinade de onderste, geschilde helft van 1 sereh- stengel, gekneusd 2 rode of groene lomboks, ontzaad en fijn gehakt 1 sjalotje fijngehakt 2 theelepels limoensap 1 theelepel goela djawa Zout naar smaak droog is. Voeg ten slotte het suiker en zout toe. Verwarm een sauspannetje op het vuur en doe daar twee eetlepels olie in en fruit de kruidenpasta een paar minuutjes. Voeg de kokosmelk toe en kook het mengsel een kleine vijf minuutjes. Haal het pannetje van het vuur en laat de marinade helemaal afkoelen. Doe de afgekoelde marinade in een beslagkom en doe de garnalen erbij, laat de garnalen een half uur marineren. Rijg per satéstokje drie garnalen en leg ze op de barbecue, ongeveer 6 tot 10 minuutjes. Strijk af en toe wat olie over de garnalen. Let op dat het niet te snel gaat! De garnalen mogen niet bruin worden. BENODIGDHEDEN 750 gram grote garnalen satéprikkers (een half uurtje van tevoren geweekt in water) 2 eetlepels (ongezoete) kokosmelk, plus een extra scheutje om de boemboe te binden. 1 eetlepel plantaardige olie en wat extra om de garnalen tijdens het barbecueën mee in te strijken. BEREIDINGSWIJZE Meng de ketoembar, djinten, koenjit en cur- rypoeder. Voeg het poeder samen met het djeroek poeroet-blad, de knoflook, de sereh, pepertjes, sjalot en limoensap toe in een blender, en maal na ieder ingrediënt. (Mag ook gewoon met oelekan en tjobek!) Voeg een beetje kokosmelk toe als het mengsel te BENODIGDHEDEN VOOR DE MARINADE 1 theelepel ketoembar 1/2 theelepel djinten 1 theelepel gemalen koenjit 1 theelepel currypoeder 1 vers djeroek poeroetblad 3 knoflookteentjes, gehakt Moesson #12 juni 2010.indd 39

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2010 | | pagina 39