culinair
Zoete saté babi met hete
limoendip
theelepel gemalen koenjit
1 eetlepel plantaardige olie
4 eetlepels vissaus
1 eetlepel lichte Chinese sojasaus
125 ml ongezoete kokosmelk
1 eetlepel lichte Chinese sojasaus
1 theelepel gehakte lombok
1 eetlepel gehakte verse koreander
Moesson #12 juni 2010.indd 40
750 gram mals varkensvlees, gesneden
in dunne repen van zo'n 2 1/2 bij 7 1/2
cm satéprikkers, een halfuurtje van
tevoren ondergedompeld in water.
AAR!
BENODIGDHEDEN VOOR DE MARINADE:
4 grof gesnipperde knoflookteentjes
2 eetlepels fijngehakte verse ketoem-
barwortel of stengels
1 eetlepel goela djawa
1 theelepel cayennepeper
BENODIGDHEDEN VOOR D
E HETE LIMOENDIP:
1 eetlepel suiker
1 eetlepel vissaus
2 eetlepels limoensap
BEREIDINGSWIJZE
Oelek de ketoembarWortel, knoflook
en suiker tot een pasta, of maal ze fijn^
in een blender. Voeg de rode peper en
koenjit toe en blijf oeleken. Voeg de rest
van de mgeSÉÏttPfr toe en blijf oeleken.
Doe de rnar'rnade en het vlees in een
beslagkom^ en laat het een uurtje in
de koelkast marineren. Haal dan het
vlees uit de marinade en rijg het in de
breedte aan de satéprikker.
Doe|n een kleine sauspan het restant
van de marinade en laat op halfhoog
vuur 5 tot 10 minuutjes pruttelen.
Laat het dan helemaal afkoelen. Deze
afgekoelde, ingekookte marinade kun
je gebruiken om het vlees mee in te
strijken op de barbecue.
Maak nu de hete limoendip.
Leg het vlees op de barbecue of grill, die
je even van tevoren met olie hebt inge
smeerd. Let op dat het niet te hard gaat.
Keer regelmatig het vlees en smeer het
in met de eerder gekookte marinade.
26-05-10 16:34