Kokosijs met goela djawa
BENODIGDHEDEN
(voor 4 personen)
400 ml melk
180 ml room
1 gekneusd en gerafeld pandanblad of
pandan-essence
4 eierdooiers
250 ml kokosmelk
60 gram geschaafde goela djawa of
bruine suiker
3 tot 4 eetlepels geraspte kokos, licht
geroosterd tot goudbruin
BEREIDINGSWIJZE
Breng de melk, room en het pandanblad
langzaam en almaar roerend aan de kook in
een sauspannetje. Wanneer het bijna kookt,
van het vuur nemen en 15 minuten laten
staan. Verwijder dan het pandanblad.
Meng al roerend de eierdooiers en kokos
melk in een beslagkom en meng die met een
beetje van de hete melk, blijf voortdurend
roeren. Giet het geheel vervolgens bij de
rest van het hete melk-mengsel. Voeg de
goela djawa toe. Kook op halfhoog vuur het
mengsel onder voortdurend roeren totdat
het een beetje dikker wordt. Dit duurt zo'n
drie minuten. Giet het mengsel door een
zeef in een kom en laat het afkoelen. Zet het
vervolgens in de koelkast en maak er ijs van
in een ijsmachine. Geen ijsmachine? Doe het
mengsel in een lage, metalen braadslee met
aluminiumfolie erover. Zet het anderhalf
uur in de vriezer, totdat het mengsel langs
de randen bevroren is. Doe het mengsel dan
in een foodprocessor en mix de ijskristallen
weer glad. Doe het mengsel vervolgens weer
in de metalen braadslee met aluminiumfolie
erop en laat het zo'n twee uur invriezen. Haal
een half uurtje voor het serveren het kokosijs
uit de vriezer en laat op temperatuur komen
in de koelkast. Garneer met de geraspte,
geroosterde kokos.
juli 2010 39
Moesson #1 juli 2010.indd 39