Sushi van ajam en mangga
INGREDIËNTEN:
175 gram sushi rijst
2 eetlepels olie
2 kleine sjalotjes, gesnipperd
4 knoflookteentjes, gesnipperd
1 rode lombok, ongeveer zo groot als een
vinger, van zaadlijsten en zaad ontdaan
en gesnipperd
1 tjabe rawit, van zaad en zaadlijsten
ontdaan, gesnipperd
1/2 theelepel trassi
1/2 theelepel zout
Flinke snuf witte peper
50 gram uitgeplozen gekookte kipfilet
50 gram rijpe mangga, in hele fijne
partjes gesneden
2 vellen nori van 18 bij 21 centimeter
WERKWIJZE: r B
Maak de rijst volgens de aanwijzingen
op het pak.
Verhit de olie in een wadjan of wok en
roerbak de sjalotjes, knoflook, pepers en
de trassi ongeveer 7 tot 8 minuten boven
laag vuur tot ze zacht en gaar zijn. Laat
het mengsel afkoelen en wrijf er met
een oelekan een pasta van.
Leg een stuk plastic huishoudfolie op
de bamboe sushimat. Maak je han
den vochtig en spreid de helft van de
sushirijst in een rechthoek van zo'n 13
bij 18 centimeter over het plastic, druk
de rijst goed aan met een lepel en je
vingertoppen, zodat de rijst gelijkmatig
is verdeeld. Spreid de helft van de krui
denpasta uit in een lijn in het midden
van de rijst. Leg vervolgens een vel nori
bovenop de rijst en verdeel daar boven
op de helft van de kip en de mangga. Rol
dan de rijst stevig op, gebruikmakend
van het matje. Verwijder dan voorzichtig
de huishoudfolie. Garneer de buiten
kant van de rol rijst eventueel met wat
zwarte sesamzaadjes; dit doe je door
wat sesamzaadjes op je werkblad te
strooien en de rol er doorheen te rollen.
Gebruik de andere helft van de ingre
diënten om nog een rol te maken. Snij
elke rol in 5 a 6 stukken (bevochtig het
mes tussendoor met wat water, dat snijd
makkelijker). Serveer met ingemaakte
gember, wasabi en soya saus.
38 Moesson
Moesson #3 september 2010.indd 38