Sushi van ajam en mangga INGREDIËNTEN: 175 gram sushi rijst 2 eetlepels olie 2 kleine sjalotjes, gesnipperd 4 knoflookteentjes, gesnipperd 1 rode lombok, ongeveer zo groot als een vinger, van zaadlijsten en zaad ontdaan en gesnipperd 1 tjabe rawit, van zaad en zaadlijsten ontdaan, gesnipperd 1/2 theelepel trassi 1/2 theelepel zout Flinke snuf witte peper 50 gram uitgeplozen gekookte kipfilet 50 gram rijpe mangga, in hele fijne partjes gesneden 2 vellen nori van 18 bij 21 centimeter WERKWIJZE: r B Maak de rijst volgens de aanwijzingen op het pak. Verhit de olie in een wadjan of wok en roerbak de sjalotjes, knoflook, pepers en de trassi ongeveer 7 tot 8 minuten boven laag vuur tot ze zacht en gaar zijn. Laat het mengsel afkoelen en wrijf er met een oelekan een pasta van. Leg een stuk plastic huishoudfolie op de bamboe sushimat. Maak je han den vochtig en spreid de helft van de sushirijst in een rechthoek van zo'n 13 bij 18 centimeter over het plastic, druk de rijst goed aan met een lepel en je vingertoppen, zodat de rijst gelijkmatig is verdeeld. Spreid de helft van de krui denpasta uit in een lijn in het midden van de rijst. Leg vervolgens een vel nori bovenop de rijst en verdeel daar boven op de helft van de kip en de mangga. Rol dan de rijst stevig op, gebruikmakend van het matje. Verwijder dan voorzichtig de huishoudfolie. Garneer de buiten kant van de rol rijst eventueel met wat zwarte sesamzaadjes; dit doe je door wat sesamzaadjes op je werkblad te strooien en de rol er doorheen te rollen. Gebruik de andere helft van de ingre diënten om nog een rol te maken. Snij elke rol in 5 a 6 stukken (bevochtig het mes tussendoor met wat water, dat snijd makkelijker). Serveer met ingemaakte gember, wasabi en soya saus. 38 Moesson Moesson #3 september 2010.indd 38

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2010 | | pagina 38