Sushi van nasi merah
en tempeh
WeRkW|Ie:
A touch of tropical spice
40 Moesson
BENODIGDHEDEN:
2 eetlepels olie
1 kleine sjalot, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, fijngesnipperd
1 tjabé rawit, van zaad en zaadlijsten ont
daan en fijngehakt
1 stuk tempeh (60 gram) in kleine reepjes
gesneden en gefrituurd
2 eetlepels ketjap manis
2 theelepels oestersaus
1 theelepel geschaafde goela djawa
1/2 theelepel zout
Het vocht van 1 eetlepel assem opgelost in
2 eetlepels warm water en uitgeknepen
50 gram fijngesneden komkommer
100 gram ongekookte rode of bruine rijst,
vervolgens gekookt
75 gram gekookte sushi rijst
2 norivellen van 18 bij 21 cm
Verhit de olie in een wok en voeg het
sjalotje, de knoflook en de tjabé rawit toe.
Roerbak het mengsel ongeveer 3 minuten
op middelhoog vuur. Voeg dan de stukjes
tempeh toe, de ketjap manis, de oester
saus, de goela djawa, het zout en assem
water en roer totdat het vocht ingedikt is,
ongeveer 2 minuutjes. Haal de kruiden dan
met een lepel met gaatjes uit de pan, zodat
de olie achterblijft. Laat het kruidenmeng
sel afkoelen, zet even opzij.
Vermeng vervolgens de rode rijst met de
sushirijst. Leg een norivel op een schoon
werkblad en verspreid de helft van het
kruidenmengsel horizontaal in het midden
van de norirol, samen met de stripjes kom
kommer. Rol het norivelletje strak op en
plak dicht met behulp van je natte vingers.
Maak je handen nat. Leg een vel huishoud-
folie over een sushimatje en gebruik een
lepel om in een laagje het rijstmengsel in
een rechthoek van 13 bij 18 centimeter lang
goed aan te drukken. Leg het net gemaakte
tempeh-norirolletje in het midden van
de rijst en rol met behulp van het matje
de rijst mooi om het norirolletje. Gebruik
de andere helft van de ingrediënten om
nog een sushirol te maken. Verwijder het
huishoudfolie en snijd met een scherp mes
de rol in 5 a 6 stukken.
Deze gerechten staan ook in:
A touch of tropical spice
Tuttle: 144 pagina's (hardcover)
ISBN: 978 0 8048 4081 1
Prijs: 32,90
Verkrijgbaar via www.moesson.com
klik op 'Indische boeken'
Of bel Van Stockum: 070 - 302 81 10
From ChiM Crab to Laksa
75 Easy-to-Prepare Dishes from Tropical Asia
Moesson #3 september 2010.indd 40
26-08-10 11:09