Lemper ajam A
culinair
Soomze^miauen. ,Lekker met sambal
oelek.
Moesson #5 november 2010.indd 39
27-10-10 17:34
(kleefrijstrolletjes met kipvulling)
Bereidingstijd: circa 75 minuten
INGREDIËNTEN:
(voor circa 8 stuks)
250 gram ketan
25 gram santen
1/2 theelepel zout
(voor de vulling)
2 uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook (geperst)
1 theelepel ketoembar
1/2 theelepel djintan
1/2 theelepel koenjit
4 kemirinoten, gepoft en fijngemaakt
1/2 theelepel laos
2 eetlepels zonnebloemolie
200 gram gekookte kipfilet, in kleine
stukjes gesneden
25 gram santen
1 serehstengel, gekneusd
8 stukjes pisangblad van 15 x 25 cm
WERKWIJZE:
Schep de ketan in een pan en schenk er
400 ml water bij. Breng aan de kook, roer
santen en zout erdoor, zet het vuur laag
en laat de ketan zachtjes in circa 20 minu
ten gaarkoken. Laat de rijst afkoelen.
Maak ondertussen de vulling: maal uien,
knoflook, ketoembar, djintan, koenjit,
kemiri's en laos fijn in een vijzel. Verhit de
olie in een koekenpan en bak het kruiden
mengsel glazig. Voeg stukjes kip, santen,
serehstengel en 3 eetlepels water toe en
laat de kip circa 10 minuutjes zachtjes
bakken. Haal de sereh eruit.
Verdeel de rijst met natte handen in 8
porties en maak hiervan op een nat bord
rechthoekige bedjes. Leg op elk bedje
ongeveer twee eetlepels van de kipvul
ling (in een streep over de lengte van de
rijst) en rol de rijst tot een mooie lemper.
Wikkel elke lemper in een stukje pisang
blad en leg ze in een stoommand of -pan.