culinair
Hot Han sambal
(Grove, geurige sambal)
Ingrediënt/bijgerecht,
voor 3 potjes
Bereidingstijd: circa 1 uur plus 3 uur stoven
INGREDIËNTEN:
125 ml zonnebloemolie
3 uien, grof gesneden
3 theelepels goela djawa
5 teentjes knoflook, in plakjes
250 gram lomboks, rood en groen, in brede
ringen gesneden (met rubberen hand
schoenen)
2 madame jeanette-pepers,
fijngesnipperd (met rubberen
handschoenen)
50 gram trassie, verkruimeld
50 gram santen
4 kemirinoten, gepoft en in een
vijzel fijngemaakt
1 eetlepel assem
1 serehstengel, in stukken van 5 cm
125 gram taotjo
250 ml sambal oelek
Extra zonnebloemolie, om de volle
sambalpotjes af te dekken
WERKWIJZE:
Verhit de olie en bak de uien met de goela djawa zodat
de uien mooi gaan karamelliseren. Schep de knoflook
erbij en laat alles mooi bruin bakken. Schep de lomboks,
madame jeanettes en djahé in de pan en bak op laag vuur
nog 10 minuten. Voeg de trassie toe en bak die even mee.
Schep nu de rest van de ingrediënten in de pan. Breng
alles zachtjes aan de kook en zet het vuur heel laag. Laat
de sambal met het deksel half op de pan 3 uur zachtjes
stoven zodat hij geurig en donker van kleur wordt. Laat
goed afkoelen, vis de stukken djahé en sereh eruit en
schep de sambal in potjes. Schenk een dun laagje olie in de
potjes zodat de sambal onderstaat. Kan 4 maanden in de
koelkast worden bewaard.
40 Moesson
Moesson #7 januari 2011 def.indd 40
17-12-10 15:36