culinair Hot Han sambal (Grove, geurige sambal) Ingrediënt/bijgerecht, voor 3 potjes Bereidingstijd: circa 1 uur plus 3 uur stoven INGREDIËNTEN: 125 ml zonnebloemolie 3 uien, grof gesneden 3 theelepels goela djawa 5 teentjes knoflook, in plakjes 250 gram lomboks, rood en groen, in brede ringen gesneden (met rubberen hand schoenen) 2 madame jeanette-pepers, fijngesnipperd (met rubberen handschoenen) 50 gram trassie, verkruimeld 50 gram santen 4 kemirinoten, gepoft en in een vijzel fijngemaakt 1 eetlepel assem 1 serehstengel, in stukken van 5 cm 125 gram taotjo 250 ml sambal oelek Extra zonnebloemolie, om de volle sambalpotjes af te dekken WERKWIJZE: Verhit de olie en bak de uien met de goela djawa zodat de uien mooi gaan karamelliseren. Schep de knoflook erbij en laat alles mooi bruin bakken. Schep de lomboks, madame jeanettes en djahé in de pan en bak op laag vuur nog 10 minuten. Voeg de trassie toe en bak die even mee. Schep nu de rest van de ingrediënten in de pan. Breng alles zachtjes aan de kook en zet het vuur heel laag. Laat de sambal met het deksel half op de pan 3 uur zachtjes stoven zodat hij geurig en donker van kleur wordt. Laat goed afkoelen, vis de stukken djahé en sereh eruit en schep de sambal in potjes. Schenk een dun laagje olie in de potjes zodat de sambal onderstaat. Kan 4 maanden in de koelkast worden bewaard. 40 Moesson Moesson #7 januari 2011 def.indd 40 17-12-10 15:36

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2011 | | pagina 40