The making of... 'Hoeveel aardappels lust jij?', vroeg de moeder van Harold Peirera's eerste Hollandse vriendinnetje, toen hij daar voor het eerst at. Ondenkbaar bij Indische families. Daar leek het juist of op je komst werd gerekend. Altijd stond er wel een pannetje te pruttelen op het vuur. Zoals Harold zegt: 'Er was nooit geld, maar altijd eten.' Die kenmerkende cultuur van eten en familie, werd al beschreven en verbeeld in het succesvolle kookboek Boekoe Kita. Het kreeg het lintje van de boekverkoper en werd genomineerd als kookboek van het jaar. Boekoe Kita smaakte naar meer. Nu, een jaar later, is er dan Boekoe Bangsa, het boek van de familie. Boekoe Bangsa Door Lynda Muller Fotografie Harold Peirera Aan de keukentafel zitten de makers van Boekoe Bangsa:fotograaf Harold Peirera, styliste Mirjam van der Rijst, auteur Eveline Stoel en vormgeefster Martien Holtzappel. Alle vier werkten zij met veel liefde, plezier en respect aan het boek. Kwam in Boekoe Kita alleen de Indische keuken aan bod, in Boekoe Bangsa krijgen we ook een kijkje in de Molukse en de Chinees-Indische keuken. Deze keer werd Eveline Stoel gevraagd op de bijzondere familieverhalen in te gaan. Waarom? Harold is er kort over: 'Asta's ogen.' Door dit boek te schrijven kreeg zij als Nederlandse een soort goedkeuring van de Indische gemeenschap. Het huis van Mirjam van der Rijst is een grote kleurexplosie. Het interieur is een menge ling van east meets west. Knalrode wanden, zeegroene beschilderde kasten, porseleinen beeldjes, Spaanse flamencopoppen. Mirjams huis stond decor voor het boek. Hier maakte zij zelf alle gerechten met de recepten die zij kreeg van de Indische, Molukse en Chinees-Indische families. Martien hielp met snijden en bereiden en Harold legde met oog voor detail alles op de gevoelige plaat. Voor het maken van een gerecht deed Mirjam soms wel in zes verschillende winkels boodschap pen. En dan kreeg ze ook nog op haar donder van de tokoverkoper, als ze weer het Indi sche woord voor knoflook vergat. 'Bawang Putih!', verzuchtte hij dan. Het koken van alle recepten nam ongeveer tien dagen in beslag. Familie, vrienden en buren lieten zich maar al te graag als proefkonijn gebruiken. Familierecepten Veel families koken hun gerechten vooral op gevoel, waardoor de bereiding van de gerechten een hoog experimenteel gehalte krijgt. Dat was voor de beschrijving van de receptuur niet altijd even eenvoudig. Want hoeveel is een mespuntje zout of een vinger kootje water? Iedere familie geeft ook weer een eigen invulling aan een recept. Post een recept van nasi goreng op een willekeurige site en het stroomt vol met reacties van hoe het anders moet. Ook bij Boekoe Kita volgden 28 Moesson Moesson #6 december 2011.indd 28 Fffi! 24-11-11 13:39

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2011 | | pagina 28