The making of...
'Hoeveel aardappels lust jij?', vroeg de moeder van Harold Peirera's eerste Hollandse vriendinnetje,
toen hij daar voor het eerst at. Ondenkbaar bij Indische families. Daar leek het juist of op je
komst werd gerekend. Altijd stond er wel een pannetje te pruttelen op het vuur. Zoals Harold
zegt: 'Er was nooit geld, maar altijd eten.' Die kenmerkende cultuur van eten en familie, werd al
beschreven en verbeeld in het succesvolle kookboek Boekoe Kita. Het kreeg het lintje van de
boekverkoper en werd genomineerd als kookboek van het jaar. Boekoe Kita smaakte naar meer.
Nu, een jaar later, is er dan Boekoe Bangsa, het boek van de familie.
Boekoe Bangsa
Door Lynda Muller Fotografie Harold Peirera
Aan de keukentafel zitten de makers van
Boekoe Bangsa:fotograaf Harold Peirera,
styliste Mirjam van der Rijst, auteur Eveline
Stoel en vormgeefster Martien Holtzappel.
Alle vier werkten zij met veel liefde, plezier
en respect aan het boek. Kwam in Boekoe
Kita alleen de Indische keuken aan bod, in
Boekoe Bangsa krijgen we ook een kijkje in
de Molukse en de Chinees-Indische keuken.
Deze keer werd Eveline Stoel gevraagd op
de bijzondere familieverhalen in te gaan.
Waarom? Harold is er kort over: 'Asta's
ogen.' Door dit boek te schrijven kreeg zij als
Nederlandse een soort goedkeuring van de
Indische gemeenschap.
Het huis van Mirjam van der Rijst is een grote
kleurexplosie. Het interieur is een menge
ling van east meets west. Knalrode wanden,
zeegroene beschilderde kasten, porseleinen
beeldjes, Spaanse flamencopoppen.
Mirjams huis stond decor voor het boek. Hier
maakte zij zelf alle gerechten met de recepten
die zij kreeg van de Indische, Molukse en
Chinees-Indische families. Martien hielp met
snijden en bereiden en Harold legde met oog
voor detail alles op de gevoelige plaat. Voor
het maken van een gerecht deed Mirjam soms
wel in zes verschillende winkels boodschap
pen. En dan kreeg ze ook nog op haar donder
van de tokoverkoper, als ze weer het Indi
sche woord voor knoflook vergat. 'Bawang
Putih!', verzuchtte hij dan. Het koken van alle
recepten nam ongeveer tien dagen in beslag.
Familie, vrienden en buren lieten zich maar al
te graag als proefkonijn gebruiken.
Familierecepten
Veel families koken hun gerechten vooral
op gevoel, waardoor de bereiding van de
gerechten een hoog experimenteel gehalte
krijgt. Dat was voor de beschrijving van de
receptuur niet altijd even eenvoudig. Want
hoeveel is een mespuntje zout of een vinger
kootje water? Iedere familie geeft ook weer
een eigen invulling aan een recept. Post een
recept van nasi goreng op een willekeurige
site en het stroomt vol met reacties van hoe
het anders moet. Ook bij Boekoe Kita volgden
28 Moesson
Moesson #6 december 2011.indd 28 Fffi! 24-11-11 13:39