Boekoe Bangsa
BOEKOE BANGSA
culinair 0
kookboek
december 2011
al snel reacties als: 'Nee, dat doen wij toch
anders, hoor.' Het gaat om recepten die fami
lies van generatie op generatie doorgaven. In
de loop der jaren veranderden ingrediënten
soms doordat die in Nederland niet te krijgen
waren, of gewoon om dat ze te duur waren.
Dan werd er blikgroenten gebruikt in plaats
van verse groenten of sommigen maakten
hun eigen kokosmelk door kokosrasp te
wellen. Boekoe Bangsa is niet een boek over
hoe je iets hoort te koken, maar over hoe het
wordt gedaan.
Familieverhalen
Het boek werd dit keer aangevuld met
de verhalen en recepten van Molukse en
Chinees-Indische families. Mirjam: 'We kozen
voor deze opzet omdat we op een gegeven
moment bijna door alle Indische recep
ten heen waren en omdat we een groter
bereik wilden. Organisatorisch was het een
megaklus om Boekoe Bangsa te maken. We
bezochten vijftien verschillende locaties om
families te spreken of recepten te krijgen.
Soms gingen we drie keer langs, voordat
we echt toegang kregen. Een andere keer
moesten we op een recept wachten totdat
tante Tineke terug was uit Amerika. Zij was
dan de enige die het recept had. Je krijgt
Moesson #6 december 2011.indd 29
(Boek van de familie)
recepten niet zomaar. Dat was vroeger in de
familie al zo. Pas als je ging trouwen of soms
op het sterfbed, kreeg je een familierecept
overgedragen.'
Door meer de diepte in te gaan met de
familieverhalen is het boek nog persoonlijker
geworden. Eveline: 'Het was vooral moeilijk
om de Molukse families te bereiken, omdat
het een hechte, gesloten gemeenschap is. Je
klapt niet uit de school over elkaar. Ze geven
hun gerechten en achtergrond niet zomaar
prijs. Daarom was het een grote eer dat
we toegang kregen tot die families en hun
verhalen.'
De makers zijn trots dat weer zoveel bekende
en minder bekende families hun recepten en
verhalen wilden delen. Onder anderen oud
Tweede Kamerlid Mei Li Vos, actrice Giam
Kwee en Kane-gitarist Dennis van Leeuwen
verleenden hun medewerking aan het boek.
Hoewel Mei Li Vos denkt dat je een cultuur
niet in stand kunt houden met eten, is Miep
Nix-Breukers maar al te blij dat haar klein
zoons zo graag Indisch koken. 'We hebben
opvolgers, dat is mooi.'
Door Mirjam van der Rijst, Harold Pereira
en Eveline Stoel
Terra Lannoo 320 pagina's (gebonden)
ISBN: 978 90 89894649
Prijs: 34,95