Ajam kodok 1 150 g vark 2 teentjes (Kip verkleed als kikker) kipgerecht voor 4-6 personen bereidingstijd: ca. 1 uur 1 ontbeende kip, het vel 1 geheel laten 75 g kleine garnalen akt knoflook, gesnipperd fijngesnipperd ngesneden peterselie 1 dikke snee oud brood, geweekt in melk wat peper en zout 3 eidooiers 1 eetlepel fijngesneden augurkjes 75 g boter scheutje ketjap manis kopje kippenbouillon Maal het kippenvlees, de garnalen en het gehakt fijn, meng het met de knoflook, de sjalotjes, de peterselie, het brood, peper en zout, de eidooiers en augurkjes. Spreid het vel uit, vul het (niet te stijf) met het mengsel, geef er weer de vorm aan van een kip) en naai het vel dicht. Braad de kip in de boter zachtjes aan alle kanten bruin en gaar. Als de kip begint te zwellen, prik je voorzichtig met een stopnaald in het vel om te voorkomen dat het vel barst. Neem de kip uit de pan en snijd de kip in plakken. Voeg wat ketjap en de kippenbouillon toe aan de braadboter om een saus te maken. Dien de plakken kip op met de saus. Mirjam van der Rijst Voor Mirjam was het een grote uit daging om de ajam kodok te maken. Wat zoiets betekent als: kip verkleed als kikker. 'Je ontdoet de kip van haar vel, het vlees snijd je in stukjes en dit pureer je met alle ingrediënten. Daarna moet het vel er weer om heen en wordt het volgestopt met de vulling van het kipgehakt en de ingrediënten. Je zet het een tijd in de oven, of je braadt het. De kip zwelt dan helemaal op. Als het klaar is lijkt het inderdaad op een soort ontplofte kikker. Vooraf leek het veel werk, maar achteraf viel het eigenlijk best mee. De kleinkinderen Boon, nazaten van Tjalie Robinson, eten dit gerecht altijd met kerst.'

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2011 | | pagina 30