Ajam kodok
1
150 g vark
2 teentjes
(Kip verkleed als kikker)
kipgerecht voor 4-6 personen
bereidingstijd: ca. 1 uur
1 ontbeende kip, het vel 1 geheel laten
75 g kleine garnalen
akt
knoflook, gesnipperd
fijngesnipperd
ngesneden peterselie
1 dikke snee oud brood, geweekt in melk
wat peper en zout
3 eidooiers
1 eetlepel fijngesneden augurkjes
75 g boter
scheutje ketjap manis
kopje kippenbouillon
Maal het kippenvlees, de garnalen
en het gehakt fijn, meng het met de
knoflook, de sjalotjes, de peterselie, het
brood, peper en zout, de eidooiers en
augurkjes. Spreid het vel uit, vul het (niet
te stijf) met het mengsel, geef er weer
de vorm aan van een kip) en naai het vel
dicht.
Braad de kip in de boter zachtjes aan alle
kanten bruin en gaar. Als de kip begint
te zwellen, prik je voorzichtig met een
stopnaald in het vel om te voorkomen
dat het vel barst. Neem de kip uit de
pan en snijd de kip in plakken. Voeg wat
ketjap en de kippenbouillon toe aan de
braadboter om een saus te maken. Dien
de plakken kip op met de saus.
Mirjam van der Rijst
Voor Mirjam was het een grote uit
daging om de ajam kodok te maken.
Wat zoiets betekent als: kip verkleed
als kikker. 'Je ontdoet de kip van haar
vel, het vlees snijd je in stukjes en
dit pureer je met alle ingrediënten.
Daarna moet het vel er weer om
heen en wordt het volgestopt met
de vulling van het kipgehakt en de
ingrediënten. Je zet het een tijd in de
oven, of je braadt het. De kip zwelt
dan helemaal op. Als het klaar is lijkt
het inderdaad op een soort ontplofte
kikker. Vooraf leek het veel werk,
maar achteraf viel het eigenlijk best
mee. De kleinkinderen Boon, nazaten
van Tjalie Robinson, eten dit gerecht
altijd met kerst.'