1
Papeda
met salade en
gebakken spek
culinair 0
i
(Traditioneel Moluks gerecht van
sagomeel)
gerecht voor 4 personen
bereidingstijd: ca. 30 minuten
voor de papeda:
1 pakje aardappelzetmeel of sagomeel
200 ml koud water
250 g ontbijtspek (van 2 mm dik)
1 ui, gesnipperd
1 tomaat, in stukjes
1 lombok, in ringetjes
1/2 komkommer, in plakjes
wat radijsjes, in schijfjes
kopje ketjap manis
het sap van 1 citroen
Doe het aardappelzetmeel in een grote
pan en schenk het koude water er al roe
rend bij tot je een egaal mengsel hebt.
Voeg langzaam wat kokend water toe
tot de massa glazig is, laat daarna even
op laag vuur doorkoken en blijf roeren
met twee vorken.
Bak het spek tot tegen het krokante aan.
Leg op ieder bord wat spek, ui, tomaat,
lombok, komkommer en radijs, draai met
twee vorken een balletje van de papeda,
leg het op de sla, schenk er wat ketjap en
citroensap over en slurpen maar.
cjwwgw
7T I
cjlT""
■S
1
1 flBHI
Eveline Stoel
'Papeda is een typisch Moluks
gerecht, gemaakt van sagomeel. Het
lijkt wel wat op behanglijm. Wat ik
bijzonder vind, is het ritueel erom
heen: je eet het samen, slurpend
uit een bord. De kinderen van de
Molukse familie Matulessy deden
de luxaflex halfdicht als ze het aten,
omdat ze bang waren dat hun buren
dat gek zouden vinden.'
In het boek is te lezen hoe oma Ma
tulessy de Hollandse man van haar
kleindochter Melanie goedkeurde
toen hij daar voor het eerst papeda
at. Onder het motto: 'Eet je papeda,
dan ben je een van ons'.
december 2011 33