1 Papeda met salade en gebakken spek culinair 0 i (Traditioneel Moluks gerecht van sagomeel) gerecht voor 4 personen bereidingstijd: ca. 30 minuten voor de papeda: 1 pakje aardappelzetmeel of sagomeel 200 ml koud water 250 g ontbijtspek (van 2 mm dik) 1 ui, gesnipperd 1 tomaat, in stukjes 1 lombok, in ringetjes 1/2 komkommer, in plakjes wat radijsjes, in schijfjes kopje ketjap manis het sap van 1 citroen Doe het aardappelzetmeel in een grote pan en schenk het koude water er al roe rend bij tot je een egaal mengsel hebt. Voeg langzaam wat kokend water toe tot de massa glazig is, laat daarna even op laag vuur doorkoken en blijf roeren met twee vorken. Bak het spek tot tegen het krokante aan. Leg op ieder bord wat spek, ui, tomaat, lombok, komkommer en radijs, draai met twee vorken een balletje van de papeda, leg het op de sla, schenk er wat ketjap en citroensap over en slurpen maar. cjwwgw 7T I cjlT"" ■S 1 1 flBHI Eveline Stoel 'Papeda is een typisch Moluks gerecht, gemaakt van sagomeel. Het lijkt wel wat op behanglijm. Wat ik bijzonder vind, is het ritueel erom heen: je eet het samen, slurpend uit een bord. De kinderen van de Molukse familie Matulessy deden de luxaflex halfdicht als ze het aten, omdat ze bang waren dat hun buren dat gek zouden vinden.' In het boek is te lezen hoe oma Ma tulessy de Hollandse man van haar kleindochter Melanie goedkeurde toen hij daar voor het eerst papeda at. Onder het motto: 'Eet je papeda, dan ben je een van ons'. december 2011 33

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2011 | | pagina 33