Nu te bestellen bij Moesson!
Chefkok Rolf Weyzig
'Ja, joh! Tiramisu van spekkoek, waarom niet?'
ASTA'S
OGEN
Luisterboeken
Bezoek ook onze online shop op www.moesson.com
Het Indische geluid
Mevrouw mijn moeder
Lowietjes smartegeld
Asta's ogen
Indië vaarwel
Alle Indische tantes
Bezonken rood
Allemaal een doosje
NU TIJDELIJK BIJ BESTELLINGEN VANAF 50 EURO GEEN VERZENDKOSTEN BINNEN NEDERLAND!
indisch 3.0
Aan het begin van een nieuw jaar,
horen we veelvuldig het welbekende
voornemen om gezonder te gaan
leven voorbijkomen. Geen betere
manier om gezonder te leven,
dan gezonder te gaan eten! Toch?
Maar waar haal je de motivatie en
inspiratie vandaan? Indisch 3.0 ging
te rade bij chefkok Rolf Weyzig, die
vertelt over zijn passie voor koken
en hoe je inspiratie overal vandaan
kunt halen.
Wist u dat de stem van Maria Dermout en Tjalie Ro
binson bewaard zijn gebleven? Op het luisterboek
Het Indische geluid lezen ze een verhaal van zichzelf
voor. Het luisterboek bevat daarnaast verhalen van
Hella Haasse (waaronder 'Perkara', haar beste ver
haal), A. Alberts en nog een verhaal van Dermout,
voorgelezen door kleindochter Maria Kist.
Het Indische geluid - Lengte: 4 cd's
Prijs: 16,95 (excl. 2,- verzendkosten)
Yvonne Keuls herschreef haar zeer succesvolle
boek Mevrouw mijn moeder tot een theaterstuk.
Live-registratie met Keuls als zichzelf en de
onvolprezen Coen Pronk als haar moeder. Over de
Indische wortels van haar familie, over de repatri-
ering naar Nederland, de vestiging in Den Haag
en de herinneringen en verhalen van vroeger.
Mevrouw mijn moeder - Lengte: 2 cd's
Prijs: 12,95 (excl. 2,- verzendkosten)
CvellfK SlHl lent
Lowietjes smartegeld vertelt de lotgevallen van
Lowietje en zijn tijdens de Japanse bezetting van
Nederlands-Indië mishandelde moeder. Over de oor
log, over de ontkenning van leed, over het aanvra
gen van smartengeld, maar vooral over een moeder
die haar zoon claimt. Opgenomen met publiek.
Lowietjes smartegeld - Lengte: 2 cd's
Prijs: 12,95 (excl. 2,- verzendkosten)
In haar succesvolle boek Asta's ogen gaat Hol
landse schoonkleindochter Eveline Stoel op zoek
naar het familieverhaal van mater familias Asta
Hoyer. Hoe zag Asta's leven in Indië eruit? Wat is
er precies met haar man gebeurd? Vragen, steeds
meer vragen en uiteindelijk ook antwoorden.
Asta's ogen - Lengte: 7 cd's
Prijs: 22,95 (excl. 2,- verzendkosten)
In zijn taboebrekende autobiografie uit 1993
beschrijft Pans Schomper (1926-2010) zijn jeugd in
Indië waarbij zijn herinneringen aan de Japanse
bezetting centraal staan. 'Ik wilde gewoon vastleg
gen wat ik heb meegemaakt,' zei hij ooit in een
interview met Moesson, 'een waar gebeurd verhaal
vertellen zonder kassian.' Voorgelezen door Coen
Pronk.
Indië vaarwel
Lengte: 8 cd's (bijna 10 uur)
Prijs: 24,95 (excl. 2,- verzendkosten)
Allemaal
een doosje
Tante Toetie, Tante Mekkie, Tante Dé, Tante Bé
en Tante Bel zijn de Indische tantes van Yvonne
Keuls. Ze beschrijft en vertelt met een menge
ling van liefde en verwondering hun levens in
de Haagse binnenstad. Alle Indische tantes bevat
Trassi Tantes en Indische Tantes, aangevuld met
een aantal nooit eerder voorgelezen verhalen.
Alle Indische Tantes - Lengte: 3 cd's
Prijs: 14,95 (excl. 2,- verzendkosten)
Voor Jeroen was het kamp géén paradijs. In 1981
publiceerde Jeroen Brouwers (Batavia, 1940) zijn
inmiddels klassiek geworden roman Bezonken
rood: een 'rouwzang' op zijn pas overleden moe
der die als een tijgerin voor haar kinderen vocht
in het Japanse interneringskamp. Voorgelezen
door de oude meester zelf.
Bezonken rood - Lengte: 4 cd's (ruim 210 min.)
Prijs: 16,95 (excl. 2,- verzendkosten)
Allemaal een doosje is het verhaal van een meisje
dat zonder de bescherming van haar familie de
Japanse bezetting en de bersiap meemaakt. De
repatriëring later kan ook geen soelaas bieden:
in Nederland blijft zij met het gevoel van ont
heemdheid worstelen. Schrijfster Paula Gomes
(Batavia, 1932) leest haar jeugdherinneringen zelf
voor.
Allemaal een doosje - Lengte: 2 cd's
Prijs: 14,95 (excl. 2,- verzendkosten)
Bestellen? Maak het bedrag inclusief 2 euro verzendkosten over op ING 6685 t.n.v. Moesson in Amersfoort en o.v.v. de titel van de cd of
dvd. Vergeet niet uw naam en adres er apart bij te vermelden! U krijgt de dvd's dan zo spoedig mogelijk thuisgestuurd. Bestellen via onze
online shop kan natuurlijk ook: www.moesson.com
Door Liselore Rugebregt
Fotografie Tabitha Lemon
Dat de passie voor eten en koken er al vroeg
inzat bij de chefkok, blijkt wel uit zijn jeugd
herinneringen: 'Ik ging naar bed met een
loempia, stond op met een loempia en ging
zelfs met nasi of bami naar school. Het was
thuis ook de normaalste zaak van de wereld
om in de keuken te zitten met een mandje
taugé om te pellen.'
Al snel kookte Rolf naar hartenlust mee in de
keuken en na een tijdje getwijfeld te hebben
of hij in de muziek verder wilde of de culi
naire wereld verder wilde ontdekken, hakte
Rolf de knoop door en ging naar de horeca-
school in Groningen. Na verschillende stages
en gewerkt te hebben als freelance-kok door
het hele land, is hij sinds zeven jaar geset-
tled in de keuken van Eetkamer van Zanten
in Amersfoort. Als chefkok krijgt hij hier alle
vrijheid om te experimenteren, en inspiratie
komt voor Rolf overal vandaan:
'Als kok wil je ook je eigen smaak blijven
ontwikkelen en blijf je op die manier altijd
met je vak bezig. Zo lees ik bijvoorbeeld veel,
ga uit eten in andere restaurants, bekijk de
websites van diverse restaurants, laat mij
inspireren door alle verschillende keukens en
ga zo maar door.'
Het belangrijkste van goed en gezond eten
bestaat voor Rolf uit eerlijk koken. Zo hecht
hij veel belang aan verse producten. Diep
vriesproducten en producten uit blik komen
er niet in bij de chefkok. Rolf realiseert zich
heel goed dat het de gasten zijn die zijn
salaris betalen, en dan moet er wel sprake
zijn van een perfect totaalplaatje. Om dit
totaalplaatje te realiseren zijn bijvoorbeeld
scharrelvlees, biologische producten en
streekproducten in de Eetkamer aan de orde
van de dag.
Dat Rolf ook meer dan genoeg ambitie heeft
om zijn culinaire expertise te blijven ontwik
kelen, blijkt wel uit zijn toekomstdroom
om ooit eens voor zichzelf te beginnen. Het
net even anders willen zijn dan anderen,
speelt hierin voor Rolf zeker een belang
rijke rol. Geen loze kreet zo blijkt meteen,
op de menukaart van de Eetkamer zien we
spekkoek-kwark, en als we het hierover heb
ben komt Rolf met het idee om een tiramisu
van spekkoek te maken.
'Ja, joh! Waarom niet een tiramisu van spek
koek? Gewoon in plaats van de lange vingers
spekkoek gebruiken. En als het zomer is, dan
lekker verse aardbeitjes erbovenop. Je moet
het gewoon proberen!'
Speciaal voor dit interview heeft Rolf
twee gezonde gerechten samengesteld,
geïnspireerd op de Indische keuken.
Benieuwd naar deze gerechten? Kijk dan
op www.indisch3.nl
Kijk ook eens op:
www.eetkamervanzanten.nl
januari 2012 33