Nu te bestellen bij Moesson! Chefkok Rolf Weyzig 'Ja, joh! Tiramisu van spekkoek, waarom niet?' ASTA'S OGEN Luisterboeken Bezoek ook onze online shop op www.moesson.com Het Indische geluid Mevrouw mijn moeder Lowietjes smartegeld Asta's ogen Indië vaarwel Alle Indische tantes Bezonken rood Allemaal een doosje NU TIJDELIJK BIJ BESTELLINGEN VANAF 50 EURO GEEN VERZENDKOSTEN BINNEN NEDERLAND! indisch 3.0 Aan het begin van een nieuw jaar, horen we veelvuldig het welbekende voornemen om gezonder te gaan leven voorbijkomen. Geen betere manier om gezonder te leven, dan gezonder te gaan eten! Toch? Maar waar haal je de motivatie en inspiratie vandaan? Indisch 3.0 ging te rade bij chefkok Rolf Weyzig, die vertelt over zijn passie voor koken en hoe je inspiratie overal vandaan kunt halen. Wist u dat de stem van Maria Dermout en Tjalie Ro binson bewaard zijn gebleven? Op het luisterboek Het Indische geluid lezen ze een verhaal van zichzelf voor. Het luisterboek bevat daarnaast verhalen van Hella Haasse (waaronder 'Perkara', haar beste ver haal), A. Alberts en nog een verhaal van Dermout, voorgelezen door kleindochter Maria Kist. Het Indische geluid - Lengte: 4 cd's Prijs: 16,95 (excl. 2,- verzendkosten) Yvonne Keuls herschreef haar zeer succesvolle boek Mevrouw mijn moeder tot een theaterstuk. Live-registratie met Keuls als zichzelf en de onvolprezen Coen Pronk als haar moeder. Over de Indische wortels van haar familie, over de repatri- ering naar Nederland, de vestiging in Den Haag en de herinneringen en verhalen van vroeger. Mevrouw mijn moeder - Lengte: 2 cd's Prijs: 12,95 (excl. 2,- verzendkosten) CvellfK SlHl lent Lowietjes smartegeld vertelt de lotgevallen van Lowietje en zijn tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië mishandelde moeder. Over de oor log, over de ontkenning van leed, over het aanvra gen van smartengeld, maar vooral over een moeder die haar zoon claimt. Opgenomen met publiek. Lowietjes smartegeld - Lengte: 2 cd's Prijs: 12,95 (excl. 2,- verzendkosten) In haar succesvolle boek Asta's ogen gaat Hol landse schoonkleindochter Eveline Stoel op zoek naar het familieverhaal van mater familias Asta Hoyer. Hoe zag Asta's leven in Indië eruit? Wat is er precies met haar man gebeurd? Vragen, steeds meer vragen en uiteindelijk ook antwoorden. Asta's ogen - Lengte: 7 cd's Prijs: 22,95 (excl. 2,- verzendkosten) In zijn taboebrekende autobiografie uit 1993 beschrijft Pans Schomper (1926-2010) zijn jeugd in Indië waarbij zijn herinneringen aan de Japanse bezetting centraal staan. 'Ik wilde gewoon vastleg gen wat ik heb meegemaakt,' zei hij ooit in een interview met Moesson, 'een waar gebeurd verhaal vertellen zonder kassian.' Voorgelezen door Coen Pronk. Indië vaarwel Lengte: 8 cd's (bijna 10 uur) Prijs: 24,95 (excl. 2,- verzendkosten) Allemaal een doosje Tante Toetie, Tante Mekkie, Tante Dé, Tante Bé en Tante Bel zijn de Indische tantes van Yvonne Keuls. Ze beschrijft en vertelt met een menge ling van liefde en verwondering hun levens in de Haagse binnenstad. Alle Indische tantes bevat Trassi Tantes en Indische Tantes, aangevuld met een aantal nooit eerder voorgelezen verhalen. Alle Indische Tantes - Lengte: 3 cd's Prijs: 14,95 (excl. 2,- verzendkosten) Voor Jeroen was het kamp géén paradijs. In 1981 publiceerde Jeroen Brouwers (Batavia, 1940) zijn inmiddels klassiek geworden roman Bezonken rood: een 'rouwzang' op zijn pas overleden moe der die als een tijgerin voor haar kinderen vocht in het Japanse interneringskamp. Voorgelezen door de oude meester zelf. Bezonken rood - Lengte: 4 cd's (ruim 210 min.) Prijs: 16,95 (excl. 2,- verzendkosten) Allemaal een doosje is het verhaal van een meisje dat zonder de bescherming van haar familie de Japanse bezetting en de bersiap meemaakt. De repatriëring later kan ook geen soelaas bieden: in Nederland blijft zij met het gevoel van ont heemdheid worstelen. Schrijfster Paula Gomes (Batavia, 1932) leest haar jeugdherinneringen zelf voor. Allemaal een doosje - Lengte: 2 cd's Prijs: 14,95 (excl. 2,- verzendkosten) Bestellen? Maak het bedrag inclusief 2 euro verzendkosten over op ING 6685 t.n.v. Moesson in Amersfoort en o.v.v. de titel van de cd of dvd. Vergeet niet uw naam en adres er apart bij te vermelden! U krijgt de dvd's dan zo spoedig mogelijk thuisgestuurd. Bestellen via onze online shop kan natuurlijk ook: www.moesson.com Door Liselore Rugebregt Fotografie Tabitha Lemon Dat de passie voor eten en koken er al vroeg inzat bij de chefkok, blijkt wel uit zijn jeugd herinneringen: 'Ik ging naar bed met een loempia, stond op met een loempia en ging zelfs met nasi of bami naar school. Het was thuis ook de normaalste zaak van de wereld om in de keuken te zitten met een mandje taugé om te pellen.' Al snel kookte Rolf naar hartenlust mee in de keuken en na een tijdje getwijfeld te hebben of hij in de muziek verder wilde of de culi naire wereld verder wilde ontdekken, hakte Rolf de knoop door en ging naar de horeca- school in Groningen. Na verschillende stages en gewerkt te hebben als freelance-kok door het hele land, is hij sinds zeven jaar geset- tled in de keuken van Eetkamer van Zanten in Amersfoort. Als chefkok krijgt hij hier alle vrijheid om te experimenteren, en inspiratie komt voor Rolf overal vandaan: 'Als kok wil je ook je eigen smaak blijven ontwikkelen en blijf je op die manier altijd met je vak bezig. Zo lees ik bijvoorbeeld veel, ga uit eten in andere restaurants, bekijk de websites van diverse restaurants, laat mij inspireren door alle verschillende keukens en ga zo maar door.' Het belangrijkste van goed en gezond eten bestaat voor Rolf uit eerlijk koken. Zo hecht hij veel belang aan verse producten. Diep vriesproducten en producten uit blik komen er niet in bij de chefkok. Rolf realiseert zich heel goed dat het de gasten zijn die zijn salaris betalen, en dan moet er wel sprake zijn van een perfect totaalplaatje. Om dit totaalplaatje te realiseren zijn bijvoorbeeld scharrelvlees, biologische producten en streekproducten in de Eetkamer aan de orde van de dag. Dat Rolf ook meer dan genoeg ambitie heeft om zijn culinaire expertise te blijven ontwik kelen, blijkt wel uit zijn toekomstdroom om ooit eens voor zichzelf te beginnen. Het net even anders willen zijn dan anderen, speelt hierin voor Rolf zeker een belang rijke rol. Geen loze kreet zo blijkt meteen, op de menukaart van de Eetkamer zien we spekkoek-kwark, en als we het hierover heb ben komt Rolf met het idee om een tiramisu van spekkoek te maken. 'Ja, joh! Waarom niet een tiramisu van spek koek? Gewoon in plaats van de lange vingers spekkoek gebruiken. En als het zomer is, dan lekker verse aardbeitjes erbovenop. Je moet het gewoon proberen!' Speciaal voor dit interview heeft Rolf twee gezonde gerechten samengesteld, geïnspireerd op de Indische keuken. Benieuwd naar deze gerechten? Kijk dan op www.indisch3.nl Kijk ook eens op: www.eetkamervanzanten.nl januari 2012 33

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2012 | | pagina 17