Soto ajam van oma (van Vic en Dennis) Spekkoek van Asta's anaks (gevulde kippensoep) culinair O (traditionele Indische koek) Soep voor 6 personen Bereidingstijd: ca. 1 uur 2 potten kippenbouillon 1 dubbele kipfilet, in stukjes 3 uien, gesnipperd 2teentjes knoflook, fijngehakt Stukje gember, geschild 4 eetlepels olie 1 theelepel zwarte peper 1 theelepel koenjit 1 theelepel laos 1 stengel sereh 3 eetlepels ketjap asin 2 theelepels citroensap Snufje zout Voeg water toe aan de bouillon, tot je 2 liter hebt, en zet de bouillon op het vuur. Stamp of oelek de kruiden, de knoflook en het stuk je gember en fruit ze in de olie. Voeg peper, koenjit en laos toe. Bak de kipfilet mee tot ie bruin is. Voeg dit geheel aan de bouillon toe en doe er de serehstengel, het zout, de ket jap en het citroensap bij. Laat minimaal nog een uur trekken. Daarna niet opeten maar laten staan en de volgende dag opwarmen is lekkerder. Serveer met lontong, gekookt ei, plakjes gekookte aardappel en selderij. 36 Moesson Bereidingstijd: ca. 90 minuten 500 g margarine 10 eieren, gesplitst 250 g suiker 90 g bloem, gemengd met 3 zakjes vanil lesuiker 1 theelepel zout 2 theelepels nootmuskaat 2 theelepels kruidnagel 2 theelepels kardemom 4 theelepels kaneel 2 theelepels anijs Margarine om bakvormen in te vetten Extra nodig: 2 bakvormen van circa 20 cm doorsnede Mix de margarine tot room, mix de eier dooiers en doe ze bij de room, voeg sui ker en zout toe en mix tot het een mooi geheel wordt. Mix daarna de eiwitten heel stijf en schep ze in het eierdooierbe- slag. Mix weer even goed en mix er dan het meel-suikermengsel lepelsgewijs op lage stand doorheen. Klop het beslag dan met een houten spatel luchtig op. Verdeel dit beslag over twee kommen, waarbij het ene deel 6 eetlepels meer moet zijn dan het andere. Door dit gro tere deel beslag roer je de kardemom, dit wordt het witte beslag. Door het andere deel roer je nootmuskaat, kruidnagel, kaneel en anijs, dit wordt het donkere beslag. Bekleed de bakvormen met bakpapier en smeer ze in met margarine. Bak de koek laagsgewijs in de oven onder de grill: je maakt eerst een laagje van twee grote lepels bruin en dan een laagje van drie grote lepels wit. Je bakt twee vormen tegelijk: de ene gaat onder de grill tot het laagje gaar is en de andere vorm vul je intussen weer met een nieuw laagje beslag. Daarna haal je de bakvorm uit de oven, bekleedt die met beslag, terwijl de andere vorm de oven weer in gaat. Doorgaan tot het beslag op is. januari 2012 37

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2012 | | pagina 19