Soto ajam van oma
(van Vic en Dennis)
Spekkoek
van Asta's anaks
(gevulde kippensoep)
culinair O
(traditionele Indische koek)
Soep voor 6 personen
Bereidingstijd: ca. 1 uur
2 potten kippenbouillon
1 dubbele kipfilet, in stukjes
3 uien, gesnipperd
2teentjes knoflook, fijngehakt
Stukje gember, geschild
4 eetlepels olie
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel koenjit
1 theelepel laos
1 stengel sereh
3 eetlepels ketjap asin
2 theelepels citroensap
Snufje zout
Voeg water toe aan de bouillon, tot je 2 liter
hebt, en zet de bouillon op het vuur. Stamp
of oelek de kruiden, de knoflook en het stuk
je gember en fruit ze in de olie. Voeg peper,
koenjit en laos toe. Bak de kipfilet mee tot ie
bruin is. Voeg dit geheel aan de bouillon toe
en doe er de serehstengel, het zout, de ket
jap en het citroensap bij. Laat minimaal nog
een uur trekken. Daarna niet opeten maar
laten staan en de volgende dag opwarmen
is lekkerder. Serveer met lontong, gekookt
ei, plakjes gekookte aardappel en selderij.
36 Moesson
Bereidingstijd: ca. 90 minuten
500 g margarine
10 eieren, gesplitst
250 g suiker
90 g bloem, gemengd met 3 zakjes vanil
lesuiker
1 theelepel zout
2 theelepels nootmuskaat
2 theelepels kruidnagel
2 theelepels kardemom
4 theelepels kaneel
2 theelepels anijs
Margarine om bakvormen in te vetten
Extra nodig: 2 bakvormen van circa 20
cm doorsnede
Mix de margarine tot room, mix de eier
dooiers en doe ze bij de room, voeg sui
ker en zout toe en mix tot het een mooi
geheel wordt. Mix daarna de eiwitten
heel stijf en schep ze in het eierdooierbe-
slag. Mix weer even goed en mix er dan
het meel-suikermengsel lepelsgewijs
op lage stand doorheen. Klop het beslag
dan met een houten spatel luchtig op.
Verdeel dit beslag over twee kommen,
waarbij het ene deel 6 eetlepels meer
moet zijn dan het andere. Door dit gro
tere deel beslag roer je de kardemom, dit
wordt het witte beslag. Door het andere
deel roer je nootmuskaat, kruidnagel,
kaneel en anijs, dit wordt het donkere
beslag.
Bekleed de bakvormen met bakpapier en
smeer ze in met margarine. Bak de koek
laagsgewijs in de oven onder de grill: je
maakt eerst een laagje van twee grote
lepels bruin en dan een laagje van drie
grote lepels wit. Je bakt twee vormen
tegelijk: de ene gaat onder de grill tot
het laagje gaar is en de andere vorm vul
je intussen weer met een nieuw laagje
beslag. Daarna haal je de bakvorm uit
de oven, bekleedt die met beslag, terwijl
de andere vorm de oven weer in gaat.
Doorgaan tot het beslag op is.
januari 2012 37