Tips
Pandan cake
Indische keukengeheimen
culinair
benodigdheden
120 ml dikke kokosmelk
Mespuntje zout
2 eetlepels groen pandanextract
8 eieren, gescheiden in 8 eidooiers en
6 eiwit
180 gr zelfrijzend bakmeel, gezeefd
175 gr suiker
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel maïzena
Boter
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 gra
den. Kook de kokosmelk, het zout en
1 eetlepel groen pandanextract op
laag vuur. Laat het afkoelen nadat het
heeft gekookt. Klop de eierdooiers en
klop het eiwit op tot het romig is en
schuimt. Voeg het bakmeel, de suiker,
de bakpoeder, de maïzena, 1 eetlepel
groen pandanextract en wat zout toe
aan de kokosmelk. Meng vervolgens de
eidooier en het eiwit erdoor. Roer alles
glad tot er geen klontjes meer in zitten.
Giet het beslag in een ingevette gladde
tulbandvorm (of bakblik), niet helemaal
tot de rand. Zet de vorm 30 tot 45 minu
ten in het midden van de voorverwarm
de oven tot de cake gerezen is. Check
met een prikker of hij gaar is. Laat de
cake volledig afkoelen en keer hem om
op een bord om te serveren.
Zorg ervoor dat de ingrediënten op kamer
temperatuur zijn.
Zorg dat het beslag geen klonten heeft: zeef
het meel voor gebruik. Een beetje zout door
het meel mengen helpt ook tegen klonte
ren. Wanneer een beslag in de schift gaat,
helpt het als je het een beetje verwarmt
met behulp van een au bain-marie bak.
Klop de eiwitten niet te lang, dit zorgt
ervoor dat het moeilijker mengt met het
eigeel en het meel. Het inzakken van de
cake kan komen door te veel lucht in het
beslag. Het beslag heeft dan onvoldoende
draagkracht en zakt tijdens het bakken of
vlak daarna in.
In Indische keukengeheimen onthult Jeff Keasberry
de familierecepten en verhalen van drie generaties
Keasberry. Het gaat om de gerechten waarmee hij is
opgegroeid en die werden geserveerd in restaurant
Djokja. Met persoonlijke herinneringen en leuke
familiefoto's.
Indische keukengeheimen
Door Jeff keasberry
Karakter: 240 pagina's (gebonden)
ISBN: 978 90 452 0274 7
Prijs: 24,95
38 Moesson
Moesson #11 mei 2012.indd 38
26-04-12 17:37