Kwa ikan Vod-vod 'In tegenstelling tot sagomeel heeft aardappelzetmeel ibsoluut geen smaak' Papeda (bolletjes van banaan en zoete aardappel met een laagje kokos) CULINAIR Normaalgesproken maak je papeda van sagomeel, maar dat is in Nederland amper verkrijgbaar. Insos Ireeuw gebruikt aard appelzetmeel. 'Dat lijkt qua substantie het meest op sagomeel', vertelt Insos. 'In tegenstelling tot sagomeel heeft aardappel zetmeel absoluut geen smaak, het is dan ook de combinatie met de saus (kwa ikan) en vis die de Nederlandse variant van papeda een lekkere smaak geeft.' Benodigdheden 1 pakje Honig aardappelzetmeel sap van een halve citroen scheutje koud water ongeveer een liter kokend water Bereiding Doe het aardappelzetmeel in een ruime schaal of kom. Voeg het sap van de halve ci troen toe en leng aan met een scheutje koud water en roer met de pollepel totdat er een dun papje ontstaat. Vervolgens kokend water bij het papje schenken onder voortdurend en snel roeren, totdat het een stevige pap zonder klonten is geworden: papeda! Serveer op een bord met de vissaus erbij. Vooral dit laatste deel van de bereiding kan lastig zijn. De straal van het kokende water moet stevig en constant zijn, terwijl er tegelij kertijd met ferme en snelle slag door de mas sa moet worden geroerd. Een helpende hand bij dit proces is daarom prettig. Daarnaast is de hoeveelheid van het kokende water een kwestie van gevoel en verschilt per keer: iets meer of minder is afhankelijk van hoe de doorzichtige massa zich ontwikkelt tijdens het schenken. Oefening baart kunst dus! Benodigdheden 3 makrelen, in moten olie stengel sereh, doormidden snijden 2 a 3 bawang merah (rode sjalotten) 1 lombok lente-ui citroensap flinke scheut gekookt water Boemboe maken van verse kruiden: een schijfje laos een schijfje gember 5 teentjes knoflook 3 a 4 rawits bereiding De boemboe met een beetje olie in de pan kort aanbakken, en vervolgens de sereh en laos meebakken. Voeg hierna de sjalotten en lombok toe en bak deze ook mee in de pan. Als de sjalotten glazig zijn mag er citroensap en gekookt warm water worden toegevoegd. Peper en zout naar smaak toevoegen. De citroen mag niet te veel overheersen. Moten vis in de saus doen en de pan op een zacht vuurtje laten staan met het deksel erop. Tot slot de gesneden lente-ui toevoegen en deze nog heel even meekoken. Als je de saus minstens een uur laat staan voor het opdie nen, dan trekken de kruiden goed in de vis. Benodigdheden voor 16 balletjes 1 bakbanaan 1 grote en stevige zoete aardappel 1 el palmsuiker geraspte kokos Bereiding Snij de bakbanaan en zoete aardappel in tweeën en kook deze afzonderlijk in een pan water 15 a 20 minuten zachtjes in de schil gaar. Als de bakbanaan gaar is, gaat de schil vanzelf een beetje open in de pan. Door met een vork in de zoete aardappel te prikken, kan worden nagegaan of de aardappel gaar is: de binnenkant moet zacht zijn. Als de banaan en de aardappel gaar zijn moeten ze worden geschild en door elkaar worden geprakt. Voeg vervolgens een eet lepel palmsuiker en een eetlepel geraspte kokos toe en meng het geheel door elkaar. Van het ontstane prakje kunnen nu bolletjes worden gedraaid. Doe in een klein kommetje wat geraspte kokos en rol vervolgens de bol letjes hier doorheen zodat ze een jasje van kokos krijgen. Heerlijk als bijgerecht, maar ook lekker om ze een nachtje te laten staan in de koelkast en de volgende dag mee te nemen als gezond tussendoortje op het werk. oktober 2012 37 Moesson #4 oktober 2012.indd 37 28-09-12 15:42

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2012 | | pagina 37