De Soeboer-coalitie In juli Sinds bekend werd dat Mark Rutte zijn favoriete restaurant Soeboer als plek uitkoos om met Diederik Samsom de eerste plannen voor een nieuw kabinet te bespreken, heeft het bescheiden Indonesische restaurant een plek gekregen in de politieke geschiedenis van Nederland. Maar ook daarvoor al kende Soeboer een rijke historie. REPORTAGE Op dinsdag gesloten Door Ricci Scheldwacht illustratie Danny van den Hoonaard van dit jaar vertelde Mark Rutte tijdens zijn speech ter ere van de 1.000ste editie van Moesson aan de aanwezigen in Theater aan het Spui in Den Haag, dat hij regelmatig bij Soeboer eet. Wat niemand in de zaal toen kon vermoeden, was dat hij twee maanden daarvoor ook samen met Diederik Samsom een bezoek aan het Indonesisch restaurantje had gebracht. Samsom was net gekozen tot de nieuwe leider van de PvdA als opvolger van Job Cohen en maakte de gebruikelijke kennismakingsronde langs de leiders van de andere partijen, die elke nieuwe poli tiek leider geacht wordt te maken. Het was premier Rutte die aan Diederik Samsom voorstelde om samen een hapje te gaan eten bij zijn favoriete eetadres. Het etentje liep uit tot een genoeglijke ontmoeting die uren zou duren. Het klikte zo goed tussen beiden, dat enkele maanden later zou blijken dat de ontmoeting in Soeboer de basis was geweest voor het nieuwe kabinet Rutte II. Het bekte ook wel lekker zo'n Soeboer-coali tie, bleek uit het genoegen waarmee journa listen zich in hun politieke verslaggeving lie ten inspireren door de Indonesische keuken. NRC next-columnist Ilja Leonard Pfeiffer sprak verlekkerd van een rijsttafelakkoord. Ruim 35 jaar nadat Dries van Agt en Hans Wiegel politieke geschiedenis schreven door samen in het chique restaurant Le Bistroquet aan het Lange Voorhout een coalitie te smeden tussen CDA en VVD, volgden Rutte en Samsom in hun voetsporen, maar ditmaal behoorden de hoofdrolspelers tot VVD en PvdA en was de locatie een op het oog bescheiden Indonesisch huiskamerrestaurantje op de grens van het centrum van Den Haag en de Schilderswijk. Toch kent Soeboer een rijke historie. In 1958 opende het eethuis zijn deuren, toen nog op de oude locatie aan de Koningstraat 16. De Indonesische eigenaar Mas Kajat was al in de jaren '30 naar Nederland gekomen als djaga anak (kinderoppas) in dienst van de Indische familie Lups. Na de oorlog werkte hij als kelner bij het gerenommeerde restaurant Bali in Scheveningen. In Nederland ontmoette Mas zijn Indonesische echtgenote Sitih Aminh Alimoestama tijdens Indonesische dans- en muziekavonden bij het gezelschap Insulinde. Mas speelde krontjonggitaar en Siti trad op als danseres. Bovendien kon ze geweldig koken. In een interview uit 1998 met de Haagsche Courant vertelde hun dochter Martina aan interviewster Annemarie Cottaar dat in de beginjaren het merendeel van de gasten Hollands was. Indo's en Indonesiërs kook ten liever zelf dan dat ze naar een Indone sisch restaurant gingen. Wat wel een grote aantrekkingskracht uitoefende waren de Indische koekjes, de teng-teng en de lemper, die in de toko werden verkocht. Onder Indo's stond Soeboer al gauw bekend als hét adres voor loempia's, omdat die groot en goedkoop waren. Het was de tijd van de confrontaties tussen Hollanders en Indische jongens, zoals journalist Hans Moll treffend beschreef in zijn krantenserie Indische inkijkjes en cineast Ronald Beer eerder verbeeldde in de onderschatte film My Blue Heaven. Martina herinnerde zich hoe opgeschoten jongens uit de naburige Boekhorststraat een keer het restaurant binnenkwamen en weigerden te betalen. Ze dachten: die pinda's zullen we 's wat laten zien, aldus Martina. Haar vader deed toen de deur op slot en pakte zijn kris. Binnen een mum van tijd lag het geld op tafel. 20 Moesson Moesson #6 december 2012.indd 20 29-11-12 15:58

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2012 | | pagina 20