Krabsoep
Ayam kodok (gevulde kip)
0
Voor circa 5 personen
Benodigdheden
blik krab
1 kleine pot asperges, in stukjes van ongeveer
2 cm gesneden
1 liter kippenbouillon van een kippenpoot
1 ei
1 theelepel zout
3 eetlepels maïzena - hiervan een papje
maken met wat eetlepels water
een paar druppels sesamolie
een paar druppels rode kleurstof
Bereiding
Breng de kippenbouillon aan de kook en
meng met alle overige ingrediënten (behalve
het ei). Klop het ei los, voeg dat toe en laat
het geheel verder koken. Daarna binden
met de maïzena. Voeg voor de smaak wat
druppels sesamolie toe (en mocht je dat leuk
vinden wat druppels kleurstof).
Voor circa 8 personen
Benodigdheden
1 kip van ruim 1 kg
400 gram kipfilet
250 gram hamlappen
1 blikje leverpastei (circa 60 gr.)
2 sneetjes witbrood (zonder korst),
laten weken en uitpersen
2 eieren
1 eetlepel margarine
2 eetlepels gebakken uien
4 theelepels witte suiker
1/2 blokje kippenbouillon
1,5 theelepel zout
1 theelepel witte peper
1/2 nootmuskaat
2 eetlepel ketjap manis en 2 eetlepels
margarine (om de kip mee in te smeren
voordat deze de oven in gaat)
voor de saus
300 cc kippenbouillon afkomstig
van de gekookte kip
1 eetlepel margarine
eetlepel gebakken ui
4 stengels selderij
(in kleine stukjes gesneden)
10 ringen prei, elk ongeveer 5 mm dik
2 eetlepels maïzena - hiervan een papje
maken met wat eetlepels water
zout (of een half kippenbouillonblokje)
naar smaak toevoegen
Bereiding
Aan de voorkant (borstkant) van de kip een
verticale snede maken van boven tot onder.
Het vel voorzichtig naar links en rechts
openvouwen en het vlees en de botten eruit
halen, behalve de vleugels en de drumsticks.
Het vlees en de botten worden verder niet
meer gebruikt.
De 400 gram kipfilet, hamlappen
en gebakken ui fijn malen met de
keukenmachine, de rest van de ingrediënten
toevoegen en het geheel goed mengen.
Dit mengsel vullen in het vel van de kip
(zie 1). Prik ook met een satéstokje een paar
gaatjes in de kip, zodat de lucht eruit kan en
de kip mooi gevuld is en zijn oorspronkelijke
vorm weer terugkrijgt. Daarna de opening
dicht naaien met garen.
De gevulde kip 1 uur lang stomen en daarna
circa een half uur laten afkoelen.
De kip met zoete ketjap en margarine
insmeren en in de oven braden totdat het
een bruine kleur heeft gekregen.
Bereiding saus
De margarine even laten smelten en daarna
de gebakken ui, prei en selderij toevoegen.
Het geheel samen met de bouillon koken
totdat de groente zacht is geworden. Voeg
de maïzena toe. Wanneer de saus al dik is
geworden van het vuur halen en het geheel
zeven. Serveren met gebakken aardappeltjes,
gekookte worteltjes en gekookte
sperziebonen.
Onder het mom van samenzijn
en een aangeboren passie voor
lekker eten, serveert de Indische
kerkgemeenschap Church of God Amersfoort
na elke zondagdienst een liefdesmaaltijd. De
gedachte hierachter is simpel en kent een
Bijbelse oorsprong, want deelde Jezus na het
bidden niet een maaltijd met zijn discipelen?
Hoewel brood en wijn moeilijk te vergelijken
zijn met de geneugten uit de Indische
keuken, is het idee erachter wel hetzelfde.
Moesson ging langs bij deze Indische
kerkgemeenschap en schoof aan bij de extra
feestelijke liefdesmaaltijd bereid door Joan
Tombeng en Corry Snoei.
Joan: 'Het draait om samenzijn, om God
onder de mensen en liefde voor elkaar:
fellowship noemen we dat. Het is zo
ontzettend jammer dat het de gewoonte is
om na een kerkdienst weer naar huis te gaan,
want het is juist belangrijk om de relatie
met elkaar op te bouwen en te versterken.
De liefdesmaaltijd hoeft heus niet heel
uitgebreid of culinair, vaak eten we ook
gewoon nasi goreng of bami.'
Corry vult aan: 'Wij Indo's houden natuurlijk
van eten. Dus toen ik iets extra's voor God
wilde doen, dacht ik: ik ga lekker koken!
En deze gedachte versterkt zich met Kerst
natuurlijk. Zo hebben we vorig jaar een kerst-
liefdesmaaltijd gekookt voor de hele buurt.'
december 2012 29
Moesson #6 december 2012.indd 29
29-11-12