Krabsoep Ayam kodok (gevulde kip) 0 Voor circa 5 personen Benodigdheden blik krab 1 kleine pot asperges, in stukjes van ongeveer 2 cm gesneden 1 liter kippenbouillon van een kippenpoot 1 ei 1 theelepel zout 3 eetlepels maïzena - hiervan een papje maken met wat eetlepels water een paar druppels sesamolie een paar druppels rode kleurstof Bereiding Breng de kippenbouillon aan de kook en meng met alle overige ingrediënten (behalve het ei). Klop het ei los, voeg dat toe en laat het geheel verder koken. Daarna binden met de maïzena. Voeg voor de smaak wat druppels sesamolie toe (en mocht je dat leuk vinden wat druppels kleurstof). Voor circa 8 personen Benodigdheden 1 kip van ruim 1 kg 400 gram kipfilet 250 gram hamlappen 1 blikje leverpastei (circa 60 gr.) 2 sneetjes witbrood (zonder korst), laten weken en uitpersen 2 eieren 1 eetlepel margarine 2 eetlepels gebakken uien 4 theelepels witte suiker 1/2 blokje kippenbouillon 1,5 theelepel zout 1 theelepel witte peper 1/2 nootmuskaat 2 eetlepel ketjap manis en 2 eetlepels margarine (om de kip mee in te smeren voordat deze de oven in gaat) voor de saus 300 cc kippenbouillon afkomstig van de gekookte kip 1 eetlepel margarine eetlepel gebakken ui 4 stengels selderij (in kleine stukjes gesneden) 10 ringen prei, elk ongeveer 5 mm dik 2 eetlepels maïzena - hiervan een papje maken met wat eetlepels water zout (of een half kippenbouillonblokje) naar smaak toevoegen Bereiding Aan de voorkant (borstkant) van de kip een verticale snede maken van boven tot onder. Het vel voorzichtig naar links en rechts openvouwen en het vlees en de botten eruit halen, behalve de vleugels en de drumsticks. Het vlees en de botten worden verder niet meer gebruikt. De 400 gram kipfilet, hamlappen en gebakken ui fijn malen met de keukenmachine, de rest van de ingrediënten toevoegen en het geheel goed mengen. Dit mengsel vullen in het vel van de kip (zie 1). Prik ook met een satéstokje een paar gaatjes in de kip, zodat de lucht eruit kan en de kip mooi gevuld is en zijn oorspronkelijke vorm weer terugkrijgt. Daarna de opening dicht naaien met garen. De gevulde kip 1 uur lang stomen en daarna circa een half uur laten afkoelen. De kip met zoete ketjap en margarine insmeren en in de oven braden totdat het een bruine kleur heeft gekregen. Bereiding saus De margarine even laten smelten en daarna de gebakken ui, prei en selderij toevoegen. Het geheel samen met de bouillon koken totdat de groente zacht is geworden. Voeg de maïzena toe. Wanneer de saus al dik is geworden van het vuur halen en het geheel zeven. Serveren met gebakken aardappeltjes, gekookte worteltjes en gekookte sperziebonen. Onder het mom van samenzijn en een aangeboren passie voor lekker eten, serveert de Indische kerkgemeenschap Church of God Amersfoort na elke zondagdienst een liefdesmaaltijd. De gedachte hierachter is simpel en kent een Bijbelse oorsprong, want deelde Jezus na het bidden niet een maaltijd met zijn discipelen? Hoewel brood en wijn moeilijk te vergelijken zijn met de geneugten uit de Indische keuken, is het idee erachter wel hetzelfde. Moesson ging langs bij deze Indische kerkgemeenschap en schoof aan bij de extra feestelijke liefdesmaaltijd bereid door Joan Tombeng en Corry Snoei. Joan: 'Het draait om samenzijn, om God onder de mensen en liefde voor elkaar: fellowship noemen we dat. Het is zo ontzettend jammer dat het de gewoonte is om na een kerkdienst weer naar huis te gaan, want het is juist belangrijk om de relatie met elkaar op te bouwen en te versterken. De liefdesmaaltijd hoeft heus niet heel uitgebreid of culinair, vaak eten we ook gewoon nasi goreng of bami.' Corry vult aan: 'Wij Indo's houden natuurlijk van eten. Dus toen ik iets extra's voor God wilde doen, dacht ik: ik ga lekker koken! En deze gedachte versterkt zich met Kerst natuurlijk. Zo hebben we vorig jaar een kerst- liefdesmaaltijd gekookt voor de hele buurt.' december 2012 29 Moesson #6 december 2012.indd 29 29-11-12

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2012 | | pagina 29