Pijlinktvis met
Eend met
Pudding kelapa
Chinese broccoli
pruimenglacé
muda
CULINAIR
Benodigdheden
Benodigdheden
Voor circa 6 personen
1 kg pijlinktvis
1,5 tot 2 kg eend
80 ml. oestersaus
3 steranijs-peulen
Benodigdheden
2 eetlepels Chinese rijstwijn
2 teentjes knoflook, gepeld.
1 blik jonge klapper (in reepjes snijden van
1 theelepel suiker
5 cm verse gemberwortel, klein gesneden
circa 1 cm)
2 eetlepels arachideolie
500 ml. water
1 zakje agar-agar
1 theelepel sesamolie
50 gr. witte suiker
1 eetlepel geraspte verse gember
Benodigdheden glacé
900 ml. water
2 teentjes knoflook
2 eetlepels donkere sojasaus
8 eetlepels stroop susu
500 gr. Chinese broccoli
1 theelepel sesamolie
6 wijde glazen
6 groene uien, doorgesneden
Hoisin saus
80 gr. taugé
Bereiding:
1 eetlepel gebakken knoflook (uit potje)
Bereiding
Het sap uit het blik jonge klapper en
Vul de buikholte van de eend met de
de overige ingrediënten (behalve de
Bereiding
steranijs, knoflook en gember. Rooster de
jonge klapper zelf) opkoken totdat het
Snij de lichaamsdelen van de pijlinktvis.
eend vervolgens in de oven op 200 a 210
gaat borrelen. Daarna 15 minuten laten
Kerf dan de binnenkant van de zakken heel
graden voor 30 minuten. Haal de eend kort
afkoelen. Vervolgens het mengsel over de
lichtjes met een ruitjespatroon. Meng dan
uit de oven en overgiet deze snel met de
glazen verdelen, en de jonge klapper er ter
in een kom de oestersaus, rijstwijn, suiker,
pruimensaus en wikkel folie om de vleugels
garnering bovenop doen. Daarna laat je de
sesamolie en arachideolie en laat de inktvis
en poottoppen. Doe de eend vervolgens weer
pudding in de koelkast opstijven.
hierin een nacht in de koelkast marineren.
voor 30 minuten in de oven, maar nu op 180
Na deze nacht bak je in een wok de knoflook
a 190 graden. Haal de eend hierna nogmaals
en gember. Vervolgens wordt de gesneden
uit de oven en overgiet de eend weer met de
Chinese broccoli toegevoegd en later ook de
pruimensaus. Doe tot slot de eend weer voor
pijlinktvis. Voeg tot slot de saus toe en wok
30 minuten in de oven, nu op 160 graden.
het geheel nog even door tot ook de broccoli
gaar is (maar nog wel knapperig). Serveer
met gebakken uitjes.
Joan: 'Elke week wordt de liefdesmaaltijd
Indisch. Paul Tombeng, de man van Joan, is
Meer informatie over de Church of God
door iemand anders verzorgd en iedereen
de gemeenschap begonnen. En inmiddels
Amersfoort? Kijk dan op hun website
is vrij om te koken wat hij of zij wil. Vorige
hebben vrienden, kennissen en andere
www.churchofgodamersfoort.nl, of ga
week aten we bijvoorbeeld chili con carne.'
relaties zich aangesloten.
gewoon eens langs op zondag om 11.00 uur,
Het idee van de liefdesmaaltijd heeft Corry
Dirk Loogenstraat 6 in Amersfoort, en schuif
'En op Moederdag koken de mannen!' grapt
sinds kort ook uitgebreid naar een stichting:
aan!
Corry.
de Joseph foundation. Corry verkoopt
Indische hapjes: op bestelling, na de dienst
Voor bestellingen van de Indische hapjes
Hoewel Church of God Amersfoort geen
of gewoon voor de deur. De opbrengsten van
van Corry voor de Joseph Foundation:
uitsluitend Indische kerkgemeenschap is, is
de verkoop van deze lekkernijen gaat naar
06 - 291 572 67
de meerderheid van de gemeenschap wel
kindertehuizen in Indonesië.
30 Moesson
Moesson #6 december 2012.indd 30
29-11-12 15:59