Achter de schermen
In het Arnhemse Burgers' Zoo is beleving het sleutelwoord.
En zo wanen we ons tijdens de Winter Pasar Malam even in
de Indonesische jungle. Het bijzondere hieraan: alle zintuigen
worden geprikkeld. Moesson neemt alvast een voorproeve.
UITGAAN
WINTER PASAR MALAM
VOOR ALLE ZINTUIGEN
Door Jasmijn Masius fotografie amke Burgers' Zoo
Horen, zien en voelen
De beleving is direct voelbaar zodra we de
Burgers' Bush betreden door de donkere
toegangsgrot. Het is nogal een contrast, van
koude ondergrondse kilte stappen we zo
de vochtige tropische hitte in. De warmte
voelt heerlijk aangenaam, drie voetbalvelden
aan tropische regenwoud, hier kunnen we
makkelijk een paar uur toeven. We banen
ons een weg over een slingerend junglepad,
hoppen via glibberige rotsen door de rivier,
klimmen omhoog op houten trappen langs
een wirwar aan tropische planten; immense
bananenplanten en cacaobomen waarin
kleurrijke vogels prachtige fluitconcerten
geven.
Tussendoor schiet er een schichtig vogeltje
met een rode pluim langs en zien we logge
zeekoeien heerlijk baden in het meer bij
de rivier. Op de achtergrond horen we een
kakofonie aan tropische geluiden, maar als
we goed luisteren kunnen we de kletterende
waterval, de kwekkende tropische vogels,
jammerende otters en kwakende kikkers
onderscheiden. Op sommige plekken is het
zo dichtbegroeid dat we ons nauwelijks
kunnen voorstellen dat er hier ook ergens
een deur naar de buitenwereld zit.
Proeven
Maar dan ineens worden de geluiden
herkenbaarder. Stemmen, gelach, rinkelend
servies. De oplettende bezoeker met een
lekkere trek heeft de kruidige geuren die
uit de keuken van het Bush Restaurant
dampen al geroken. Het Bush Restaurant
met junglethema - rieten lampen, betjak in
de hoek, batik aan de muur, zelfs de kassa
heeft een bamboeomheining - is het centrale
punt van de Winter Pasar Malam. Tijdens
de Indische dagen wordt het lopend buffet
in het restaurant omgetoverd tot een grote
Indische rijsttafel waar verschillende hapjes
worden geserveerd en a la minuut naar
smaak worden klaargemaakt.
Met het samenstellen van het menu zijn de
koks ruim een maand voor aanvang van deze
pasar druk in de weer. Want 'als we iets doen,
willen we het goed doen.' Zo luidt het credo
van Gerard Peters, chef-kok in Burgers' Zoo en
initiatiefnemer van de Winter Pasar Malam.
'Deze pasar en deze locatie, die twee dingen
horen bij elkaar', concludeerde Gerard drie
jaar geleden en zo kwam het evenement van
de grond en met succes. Ook dit jaar wordt
er groots uitgepakt en zullen er maar liefst
twee podia en 65 kramen vol met Indische
lekkernijen, houtsnijwerken, vazen, schalen,
kleding, wierook, schilderijen, tarotkaarten,
Indische kruiden en specerijen rond om het
Bush Restaurant staan.
Een bordje mee
Om de authentieke culinaire Indische smaak
te garanderen is de Javaanse Ruth Soebayio
tijdens de Pasar de hele dag aan het
kokkerellen en proeven. Gerard introduceert
Ruth als meesterproever. 'Haar mening is
Je zult het niet zeggen, maar naast
de Bush ligt de Indische Oceaan. Het
imposant aquarium met levend koraal is
adembenemend. Hier zwemmen roggen
van een meter boven ons hoofd, staan
we oog in oog met een indrukwekkende
haai en aanschouwen we de natuurlijke
habitat van een school clownvisjes
(Nemo!).
Maar we kijken ook achter de
schermen. En ook de bezoekers van
de Winter Pasar krijgen de kans om
het aquarium van de andere kant te
kijken. De achterkant is minstens zo
spectaculair als de voorkant. Hier tuur
je recht in het 8 miljoen liter water
volle aquarium, maak je kennis met de
voedergewoontes van de haaien, leer je
over het kweken van koraal en vissen, ga
je op ziekenbezoek in het hospitaal en
krijg je een berg aan informatie over alle
vissen. Wist je bijvoorbeeld dat iedere
vissoort een eigen dieet heeft?
december 2012 43
Moesson #6 december 2012indd 43
29-11-12 1600