Achter de schermen In het Arnhemse Burgers' Zoo is beleving het sleutelwoord. En zo wanen we ons tijdens de Winter Pasar Malam even in de Indonesische jungle. Het bijzondere hieraan: alle zintuigen worden geprikkeld. Moesson neemt alvast een voorproeve. UITGAAN WINTER PASAR MALAM VOOR ALLE ZINTUIGEN Door Jasmijn Masius fotografie amke Burgers' Zoo Horen, zien en voelen De beleving is direct voelbaar zodra we de Burgers' Bush betreden door de donkere toegangsgrot. Het is nogal een contrast, van koude ondergrondse kilte stappen we zo de vochtige tropische hitte in. De warmte voelt heerlijk aangenaam, drie voetbalvelden aan tropische regenwoud, hier kunnen we makkelijk een paar uur toeven. We banen ons een weg over een slingerend junglepad, hoppen via glibberige rotsen door de rivier, klimmen omhoog op houten trappen langs een wirwar aan tropische planten; immense bananenplanten en cacaobomen waarin kleurrijke vogels prachtige fluitconcerten geven. Tussendoor schiet er een schichtig vogeltje met een rode pluim langs en zien we logge zeekoeien heerlijk baden in het meer bij de rivier. Op de achtergrond horen we een kakofonie aan tropische geluiden, maar als we goed luisteren kunnen we de kletterende waterval, de kwekkende tropische vogels, jammerende otters en kwakende kikkers onderscheiden. Op sommige plekken is het zo dichtbegroeid dat we ons nauwelijks kunnen voorstellen dat er hier ook ergens een deur naar de buitenwereld zit. Proeven Maar dan ineens worden de geluiden herkenbaarder. Stemmen, gelach, rinkelend servies. De oplettende bezoeker met een lekkere trek heeft de kruidige geuren die uit de keuken van het Bush Restaurant dampen al geroken. Het Bush Restaurant met junglethema - rieten lampen, betjak in de hoek, batik aan de muur, zelfs de kassa heeft een bamboeomheining - is het centrale punt van de Winter Pasar Malam. Tijdens de Indische dagen wordt het lopend buffet in het restaurant omgetoverd tot een grote Indische rijsttafel waar verschillende hapjes worden geserveerd en a la minuut naar smaak worden klaargemaakt. Met het samenstellen van het menu zijn de koks ruim een maand voor aanvang van deze pasar druk in de weer. Want 'als we iets doen, willen we het goed doen.' Zo luidt het credo van Gerard Peters, chef-kok in Burgers' Zoo en initiatiefnemer van de Winter Pasar Malam. 'Deze pasar en deze locatie, die twee dingen horen bij elkaar', concludeerde Gerard drie jaar geleden en zo kwam het evenement van de grond en met succes. Ook dit jaar wordt er groots uitgepakt en zullen er maar liefst twee podia en 65 kramen vol met Indische lekkernijen, houtsnijwerken, vazen, schalen, kleding, wierook, schilderijen, tarotkaarten, Indische kruiden en specerijen rond om het Bush Restaurant staan. Een bordje mee Om de authentieke culinaire Indische smaak te garanderen is de Javaanse Ruth Soebayio tijdens de Pasar de hele dag aan het kokkerellen en proeven. Gerard introduceert Ruth als meesterproever. 'Haar mening is Je zult het niet zeggen, maar naast de Bush ligt de Indische Oceaan. Het imposant aquarium met levend koraal is adembenemend. Hier zwemmen roggen van een meter boven ons hoofd, staan we oog in oog met een indrukwekkende haai en aanschouwen we de natuurlijke habitat van een school clownvisjes (Nemo!). Maar we kijken ook achter de schermen. En ook de bezoekers van de Winter Pasar krijgen de kans om het aquarium van de andere kant te kijken. De achterkant is minstens zo spectaculair als de voorkant. Hier tuur je recht in het 8 miljoen liter water volle aquarium, maak je kennis met de voedergewoontes van de haaien, leer je over het kweken van koraal en vissen, ga je op ziekenbezoek in het hospitaal en krijg je een berg aan informatie over alle vissen. Wist je bijvoorbeeld dat iedere vissoort een eigen dieet heeft? december 2012 43 Moesson #6 december 2012indd 43 29-11-12 1600

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2012 | | pagina 43