CULINAIR fletcnrfiP/oJa personal trainer Oswin VUUI Beingsick is goede voeding essentieel voor een goede conditie: 'Als personal trainer kan ik zeggen dat uiterlijk, gezondheid en fitheid voor 80 procent ligt aan je voeding en de andere 20 procent, dat is inderdaad training. Ook niet te verwaarlo zen hoor.' Oswin is een voorstander van het zogenaam de Paleo-dieet, gebaseerd op het eetpatroon van onze oeroude jagers-en-verzamelaars voorouders. 'Vandaag de dag eten we veel te veel koolhydraten, dat is onnatuurlijk. Koolhydraten is eigenlijk het enige soort voeding waar je als mens zonder kan. Ik ben een voorstander van het eten van heel veel groente en heel veel vlees en eieren. Met veel meer variatie in je voeding kun je welvaartsziekten voorkomen. Wist je dat teveel koolhydraten de opname van vitamine D kan verminderen? Dus het schijnt dat het langdurig eten van koolhydraten zelfs de oorzaak van de verschillende huidskleuren op aarde zou kunnen zijn, en helemaal niet de hoeveelheid zonlicht. Waarom zouden Inuit anders bruin zijn?' Wat is dan volgens Oswin de ideale voeding om fit te blijven? 'Indisch eten; met onbeperkte groenten en licht verteerbare vleessoorten, en een kleine portie rijst. Indisch eten bestaat veel minder uit koolhydraten en zou eigenlijk door veel meer mensen omarmd moeten worden. Ik 36 Moesson vind dat veel Indische gerechten ook snel klaar te maken zijn, uitzonderingen zoals rendang daar gelaten. Maar ik koop bijvoor beeld een kant en klare gegrilde kip, ik doe een uitje in de blender in plaats van met de hand alles te snijden en dan heb je binnen tien minuten echt een mooi gerecht als ajam pedis op tafel. Wat ik bovendien fijn vind, is dat in de Indisch cultuur koken een sociale bezigheid is. Iedereen is erbij betrokken dus er is een hoop interactie. De bereiding van een maaltijd is een rode draad binnen het gezinsleven, een sociale lijn. Als ik hard aan het werk ben, is dat wel de reden waarom ik graag 's avonds weer naar huis rij.' Moesson #7 januari 2013.indd 36 23-12-12 1

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2013 | | pagina 36