Ajam pedis Gado-gado Gado-gado saus 'Indisch eten bestaat veel minder uit koolhydraten en zou eigenlijk door veel meer mensen omarmd moeten worden' Benodigdheden Ongeveer 1 kilogram kip (of voor Oswins snelle versie: koop een gegrilde kip) 2 gesneden uien 4 teentjes fijngesneden knoflook 4 tjabé rawits, heel 2 blaadjes salam 2 plakjes laos 1 eetlepel sambal oelek 1 theelepel trassi 2 theelepels suiker (liefst minder) 1/2 eetlepel assem 2 dl water Eventueel snufje zout Bereiding Snij de kip in mooie, gelijke stukken (on geveer 6). Laat in de wadjan de olie heet worden en frituur hierin de stukken mooi bruin. Leg ze apart. Snij de uien en knoflook fijn en fruit ze in een beetje olie glazig. Kneus de tjabé rawits, voeg ze met de overige boemboe (salam, laos, sambal, trassi en suiker) toe en fruit ze even mee. Leg dan de stukken gebakken kip in de pan. Los de as sem op in water en voeg dit ook toe. Laat het geheel ongeveer een half uur sudderen, in ieder geval tot de kip gaar is. Verwijder vóór het opdienen de blaadjes en laos. Benodigdheden Volgens Oswin moet je heel veel groenten eten, dus zorg dat je ruim inkoopt: taugé, bloemkool, boontjes, komkommer en spits kool (geen aardappelen volgens het Paleo- dieet). Paar hardgekookte, afgekoelde eieren. Bereiding Maak de groenten schoon en snijd ze in 'hapklare stukjes'; de bloemkool in roosjes. Blancheer elke groente apart, totdat ze beet gaar zijn. In plaats van blancheren, kun je de boontjes en de spitskool ook even zachtjes aanfruiten tot beetgaar. Drapeer de beetgare groenten daarna mooi op een grote, ondiepe schaal, pel de hardgekookte eieren en snijd ze doormidden, leg ze erbij. Benodigdheden 1 fijngesneden ui 2 teentjes knoflook 1 theelepel sambal oelek 1/4 theelepel trassi paar eetlepels pindakaas 1 eetlepel ketjap manis 1/2 eetlepel goela djawa 1 gekneusde serehstengel eventueel een beetje santen water om aan te lengen Bereiding Fruit in wat olie de ui, knoflook, sambal en de trassi aan. Voeg de eetlepels pindakaas toe en de ketjap, vervolgens de goela djawa (niet teveel!) en de serehstengel, en leng het geheel aan met water, eventueel met een beetje santen. Laat de saus 5 minuten prut telen en hou de gewenste dikte in de gaten. januari 2013 39 Moesson #7 januari 2013.indd 39 23-12-12 15:11

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 2013 | | pagina 39