Ajam pedis Gado-gado Gado-gado saus
'Indisch eten bestaat veel minder uit
koolhydraten en zou eigenlijk door veel meer
mensen omarmd moeten worden'
Benodigdheden
Ongeveer 1 kilogram kip (of voor Oswins
snelle versie: koop een gegrilde kip)
2 gesneden uien
4 teentjes fijngesneden knoflook
4 tjabé rawits, heel
2 blaadjes salam
2 plakjes laos
1 eetlepel sambal oelek
1 theelepel trassi
2 theelepels suiker (liefst minder)
1/2 eetlepel assem
2 dl water
Eventueel snufje zout
Bereiding
Snij de kip in mooie, gelijke stukken (on
geveer 6). Laat in de wadjan de olie heet
worden en frituur hierin de stukken mooi
bruin. Leg ze apart. Snij de uien en knoflook
fijn en fruit ze in een beetje olie glazig. Kneus
de tjabé rawits, voeg ze met de overige
boemboe (salam, laos, sambal, trassi en
suiker) toe en fruit ze even mee. Leg dan de
stukken gebakken kip in de pan. Los de as
sem op in water en voeg dit ook toe. Laat het
geheel ongeveer een half uur sudderen, in
ieder geval tot de kip gaar is. Verwijder vóór
het opdienen de blaadjes en laos.
Benodigdheden
Volgens Oswin moet je heel veel groenten
eten, dus zorg dat je ruim inkoopt: taugé,
bloemkool, boontjes, komkommer en spits
kool (geen aardappelen volgens het Paleo-
dieet). Paar hardgekookte, afgekoelde eieren.
Bereiding
Maak de groenten schoon en snijd ze in
'hapklare stukjes'; de bloemkool in roosjes.
Blancheer elke groente apart, totdat ze beet
gaar zijn. In plaats van blancheren, kun je de
boontjes en de spitskool ook even zachtjes
aanfruiten tot beetgaar. Drapeer de beetgare
groenten daarna mooi op een grote, ondiepe
schaal, pel de hardgekookte eieren en snijd
ze doormidden, leg ze erbij.
Benodigdheden
1 fijngesneden ui
2 teentjes knoflook
1 theelepel sambal oelek
1/4 theelepel trassi
paar eetlepels pindakaas
1 eetlepel ketjap manis
1/2 eetlepel goela djawa
1 gekneusde serehstengel
eventueel een beetje santen
water om aan te lengen
Bereiding
Fruit in wat olie de ui, knoflook, sambal en
de trassi aan. Voeg de eetlepels pindakaas
toe en de ketjap, vervolgens de goela djawa
(niet teveel!) en de serehstengel, en leng het
geheel aan met water, eventueel met een
beetje santen. Laat de saus 5 minuten prut
telen en hou de gewenste dikte in de gaten.
januari 2013 39
Moesson #7 januari 2013.indd 39
23-12-12 15:11