Mie goreng
Ingrediënten voor 4 personen
400 gram dunne eiermie
250 gram kipfilet
250 gram rauwe gepelde garnalenstaarten
1 theelepel sambal oelek
2 eetlepels lichte sojasaus
2 theelepels goela djawa
1 eetlepel ketjap manis
350 gram paksoi of snijbiet
1 winterpeen
1 stukje gemberwortel van ca. 2 cm
4 eetlepels olie
100 ml. kippenbouillon
zout
Zo gajphet:*
Kook de noedels volgens de aanwijzing op
de verpakking. Spoel de kipfilet af onder de
koude kraan, dep hem droog en snijd hem
dwars in dunne plakken. Spoel de garnalen-
staarten af onder de koude kraan, dep ze
droog en verwijder zo nodig de darmkanaal
tjes. Roer de sambal, de sojasaus, de suiker
en de ketjap door elkaar.
Maak de paksoi schoon. Snijd de bladeren
in vingerbrede repen en de stelen in heel
dunne reepjes. Schrap de peen en snijd hem
in dunne staafjes. Pel en snipper de ui en de
knoflook. Schil de gemberwortel en hak hem
fijn. Zet de wok op het vuur. Giet 3 eetlepels
olie in de hete wok. Bak de mie licht knap
perig in de hete olie. Haal ze uit de wok en
houd ze apart. Giet 1 eetlepel olie in de wok.
Roerbak de ui, het knoflook, de gember, de
peen en het vlees 1 a 2 minuten. Schep de
paksoi erdoor en roerbak het mengsel nog
1 minuut. Schep het sojamengsel en de mie
erdoor. Giet de bouillon erbij, scheutje voor
scheutje, tot alles sappig is, maar zorg dat de
noedels krokant blijven. Roerbak alles nog 2
minuutjes. Voeg naar smaak wat zout toe en
serveer meteen!
2 teentjes knoflook
Moesson #9 maart 2013.indd 36